Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber În audienţă, Oamenii se roagă de primar, ca de Dumnezeu

ro

01 Oct, 2010 12:23 997 Marime text
„Nu mai are bărbat, iar surorile sale nu vor să o ajute deloc. Nici nu vor să o vadă. A avut un băiat care a purtat-o cu el prin străinătate la cerşit. Asta făceau. Asta au făcut toată viaţa: cerşeau. Iar acum a rămas doar ea. A fost găsită în stradă, în Constanţa, şi au adus-o aici, după ce au înţeles că are rude în Săcele", a început primarul comunei Săcele povestea unuia dintre cazurile sociale din registrul său de audienţe.

În comuna Săcele, uşa primăriei este deschisă mereu sătenilor, aşa cum a remarcat primarul Ion Oprea. „Vine omul când poate. Nu am un program de audienţe. La mine găsesc oamenii deschidere în orice moment", a explicat el.

Oprea a mărturisit că s-a confruntat recent cu o situaţie deosebită: s-a trezit la primărie cu o femeie de vreo 70 de ani cu probleme psihice, care se întorsese din Italia, de la cerşit, fără acte de identitate.

„Are într-adevăr o situaţie precară, dar nu avem cum să intervenim în fiecare caz în parte. Trebuie să îi ajutăm în primul rând pe cei care chiar au nevoie de ajutorul nostru, cei care nu mai au nimic. Şi nu pe cei care nu au pus o sapă în mână în viaţa lor şi au preferat să cerşească. Cu toate acestea, am reuşit să îi fac un dosar pentru a primi un ajutor social" - a mai spus el.

Ion Oprea a remarcat că problemele localnicilor atârnă foarte greu pentru administraţia locală, pentru că există prea puţine soluţii. Oamenii se plâng, mai ales, de condiţiile pe care trebuie să le îndure din cauza frigului şi a ploilor. „Nu au lemne, nu au cu ce să se încălzească şi aceasta este doar prima etapă a greutăţilor. Să vedem cum va fi când va veni gerul", a mai spus el. Dacă primăria nu poate veni în sprijinul tuturor nevoiaşilor, în schimb a rezolvat problema lemnelor şi a combustibilului pentru unităţile şcolare din comună.

Aruncat în plină stradă

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a trebuit să facă faţă unor situaţii asemănătoare. „Am găsit acum două săptămâni un bărbat de vreo 50 de ani în plină stradă. Sunt foarte rare cazurile de acest tip la noi în comună. Nici acest bărbat nu este de la noi, dar nu puteam să îl las aşa. L-am dus la Palazu Mare, pentru că avea probleme cu plămânii", povesteşte primarul.

La fel ca mai toţi primarii care trăiesc în mijlocul sătenilor şi nu sunt cu nasul pe sus, cramponându-se de formalităţi, Viorel Bălan are „program de audienţe" chiar în momentul în care omului îi arde buza, când îl doare ceva. „În ultima vreme, asistenţii personali sunt cei ce vin mai des «în audienţă». De trei luni nu au venit banii pentru plata lor. Guvernul nu are fonduri şi nici noi nu avem cum să îi ajutăm. Dacă le-am plăti lor sumele aferente, ar însemna să renunţăm să mai achităm banii pentru cheltuielile noastre de funcţionare", a atras atenţia el.

În comune, primarii sunt Dumnezeul nevoiaşilor. Oamenii vin „în audienţă" să-şi plângă necazurile şi să ceară ajutorul, mai ceva decât o fac la icoană, când se roagă la Cel de Sus.

Îşi pun speranţa în agenţii economici

Interlocutorii noştri au relatat că sunt în căutarea soluţiilor economice la problemele sociale ale comunelor. Poartă discuţii şi au întâlniri şi cu oamenii de afaceri, cu posibilii investitori, punându-şi speranţa în proiectele acestora, care ar putea asigura noi locuri de muncă pentru localnici. Viorel Bălan s-a declarat optimist în privinţa viitorului fermei avicole din localitate. El a subliniat că există un investitor turc foarte interesat de aceasta şi care vrea să o populeze începând cu luna noiembrie.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii