Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Dascălii constănţeni pun la zid Legea Educaţiei - „Ne-am săturat de elevi semi-analfabeţi cu diplome de facultate"

ro

19 Oct, 2010 11:48 687 Marime text

Pe fondul revoltelor sindicaliştilor din învăţământul românesc legate de umilirea acestei bresle şi care ameninţă cu greve şi proteste, asumarea Legii educaţiei de către Guvernul Boc pe 28 octombrie este tradusă de unii drept bomboana de pe colivă.

Cu toate că prof. Aliss Andreescu, inspector şcolar general, dă asigurări de la minister, mai precis de la ministrul Educaţiei că această lege a fost discutată îndeajuns încât să poată răspundă oricăror exigenţe, directorii de instituţii şcolare constănţene încă mai au comentarii, chiar şi pe marginea noii formule.

Reînfiinţarea examenului de admitere în liceu

Prof. Mariana Ştefănescu, director Grup Şcolar „Virgil Madgearu", se întreabă, pe bună dreptate, ce logistică există la şcoli pentru a prelua atât grupa pregătitoare, cât şi clasa a IX-a. „Susţin în continuare un examen de admitere riguros şi nu o repartiţie pe calculator. Pentru că ne-am săturat de semi-analfabeţi cu diplome de facultate. Astfel se poate verifica cine este bun să meargă pe ruta directă la liceu şi cine la şcolile profesionale. Luăm totul de la alţii fără să ţinem cont că am avut un învăţământ de tradiţie. Ca dovadă că foarte mulţi români valoroşi sunt pe afară. Ce trebuia să amestecăm şi sistemul franţuzesc, şi cel englezesc, şi cel american, când al nostru era foarte bun? Este păcat, pentru că avem tradiţie şi nu înţeleg de ce am fi struţo-cămilă. Propunerea mea o menţin de a se reînfiinţa acel examen serios de admitere. Iar pentru cine nu poate accesa ruta directă să se reînfiinţeze şcolile profesionale, cu practică la agentul economic". În continuare, direc-toarea colegiului a declarat că nu se poate face educaţie cu elevi care au 200-300 de absenţe. „Trebuie să se revină la 150 de absenţe motivate şi nemotivate, dacă nu, să se repete anul".

„Nu stăm la miloagă!"

Prof. Gheorghe Gavrilă, director Grup Şcolar de Electro-tehnică şi Telecomunicaţii, este de părere că zbaterile acestea legate de procentele de participare în consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ sunt inutile atâta timp cât nu se va putea întruni un cvorum. „Nu-i normal să te rogi de unul şi de altul să participe la şedinţe care sunt esenţiale pentru luarea deciziilor nu numai legate de bugete. Iar aceste consilii ar trebui refăcute anual". Şi prof. Gavrilă s-a arătat interesat de introducerea unui cadru legal prin care agenţii economici să fie obligaţi să preia elevi în practică. „Deocamdată nimeni nu-i ia de dragul de a-i pregăti. Trebuie precizat clar obligaţia acestora de a da curs solicitărilor directorilor de licee de profil. Nu mi se pare corect să beneficiezi de această forţă de muncă şi tu să nu ai niciun fel de responsabilitate. Dacă nu, să plătească impozite mai mari. În fond, nu stăm la miloagă, că eu nu pregătesc elevii pentru mine sau pentru familia mea!".

„Am descoperit articole care se repetau!"

Prof. Constantin Daba, directorul Liceului Internaţional de Informatică, salută introducerea în lege a finanţării şcolilor particulare, conştient fiind că nu va fi în asentimen-tul multor colegi. Totuşi, argumentează prin aceea că şi la aceste instituţii copiii aparţin unor contribuabili care au dreptul la manuale şcolare şi la alocaţie de hrană. Pe de altă parte acuză graba asumării: „Dacă vor muşchii tatălui, respectiv ai primului-ministru să iasă mai repede, cred că în curând va trebui să lucrăm la o altă lege a învăţământului. Ne dorim o lege care să dureze măcar câţiva ani şi să pună pe roate învăţământul românesc. Dacă primul ministru se va arunca în asumarea răspunderii acestei legi în climatul tensionat care există acum în ţară, Legea Educaţiei va fi primită la fel de bina ca şi Legea pensiilor sau Legea salarizării unice. Varianta din primăvară a Legii educaţiei am avut senzaţia că a fost scrisă pe genunchi, alcătuită de diverse persoane din minister fără să ţină cont unul de altul, motiv pentru care am descoperit articole care se repetau. Dacă varianta de acum este una mult mai bună, rămân la părerea că ea trebuie votată de Parlament, şi nu asumată".

„Trebuie însoţită de norme metodologice foarte precise!"

În opinia prof. Adrian Vărgatu, directorul Colegiului Economic din Mangalia, introducerea clasei a IX-a în gimnaziu va constitui un an de stagnare. „Doar dacă nu se vor introduce ritmuri diferite pentru copii de niveluri diferite, cum se procedează în vest. Nu sunt un pesimist în ceea ce priveşte reforma şi nici nu mă aşteptam să fie uşor, dar lucrurile care ar fi potenţial bune trebuie însoţite de norme metodologice foarte clare".

Astăzi, de la ora 10, la Palatul Copiilor are loc o nouă întâlnire a inspectorului general cu directorii instituţiilor de învăţământ constănţene. Suntem curioşi care vor fi reacţiile cadrelor didactice la îndemnurile ministrului, transmise prin reprezentantul său în teritoriu, de a accepta că e bine aşa cum spune el!

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii