Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Virginia Stefanica, la judecata cu un septuagenar

ro

26 May, 2010 03:26 3070 Marime text
cap_3.jpgŞefa de la Taxe şi Impozite s-a trezit cu plângere penală din partea unui contribuabil, care a acuzat-o de abuz în serviciu

Directorul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, Virginia Ştefănică, a trecut de-a lungul carierei sale şi prin ipostaze mai puţin plăcute. În 2009, şefa SPITVBL, alături de doi subordonaţi, a fost adusă în faţa instanţei de un contribuabil, care i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu.

Contribuabilul nemulţumit de serviciile SPITVBL se numeşte Niculaie Constantin şi este un constănţean în vârstă de 73 de ani. El a depus acţiunea în instanţă împotriva Virginiei Ştefănică, Mihaelei Guci şi a lui Bogdan Gavrilă Dima (actualmente angajat al Consiliului Judeţean), pe 12 iunie 2009. Omul le-a făcut plângere penală reprezentanţilor SPITVBL pentru abuz în serviciu ca urmare a faptului că s-a dispus o a treia executare silită în cazul său, în condiţiile în care, susţinea el, contestaţia împotriva celei de-a doua executări nu fusese soluţionată încă. Virginia Ştefănică a fost dată în judecată în calitatea sa de director al SPITVBL, Bogdan Dima în calitate de reprezentant al Serviciului Urmărire şi Executare Silită din SPITVBL, iar Mihaela Guci, în calitate de referent al SPITVBL.

Datoria a crescut de la 30, la aproape 60 milioane lei vechi

În dosarul cu numărul 2578/212/2009 se precizează că suma de la care s-a pornit executarea, pe 18.01.2002, este de 3.022 lei, la care s-au adăugat majorări de întârziere reprezentând impozitul pe teren, taxă habitat, impozit pe clădire, cumulate în perioada 2002-2007. Avocatul angajaţilor SPITVBL susţine în pledoaria adresată Judecătoriei că Niculaie Constantin figura în evidenţele SPITVBL Constanţa cu debite şi cu majorări de întârziere în Dosarul de executare nr. 10663/2007cu suma de 5935,28 lei, reprezentând impozit pe teren, taxă de habitat, impozit pe clădiri, plus majorările aferente calculate la data de 28.01.2008 pentru domiciliul său. Avocatul Virginiei Ştefănică şi al celorlalţi doi angajaţi ai SPITVBL mai precizează că soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) dată de procuror este „legală şi temeinică" şi că cei trei acuzaţi „au acţionat în conformitate cu dispoziţiile legale", nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.

După ce Judecătoria i-a respins acţiunea, Niculaie Constantin a făcut recurs la Tribunal pe 20.07.2009. „Se constată clar şi fără echivoc că lucrătorii Fiscului când au emis cea de-a treia somaţie nu au avut alt scop decât acela de a mă pune să scot bani din buzunar pentru a mă apăra în faţa instanţei de abuzul lor. Acest lucru l-au făcut cu bună ştiinţă, cu voinţă şi aveau un singur scop, de a mă şicana, de a-şi bate joc de mine şi de a mă pune să cheltuiesc bani pe care nu trebuie să-i cheltuiesc", susţine contribuabilul în motivele depuse la Tribunal cu ocazia recursului.

virginia_stefanica.jpgPensionarul susţine că Fiscul a greşit

Tot în acest document depus la instanţă, septuagenarul a susţinut că din 2001 a constatat că Fiscul a greşit, stabilindu-i un impozit mult mai mare decât cel normal. El susţine că ar fi cerut recalcularea datoriei, dar că ar fi fost refuzat. „Prin decizia 974/2005 au fost desfăcute toate titlurile executorii, iar Fiscul a fost obligat să refacă calculele şi să stabilească impozitele în conformitate cu normele Consiliului Local Municipal. Fiscul nu a vrut niciodată să pună în aplicare Decizia 974/2005", precizează pensionarul în motivarea recursului depusă la Tribunal.

Cazul s-a încheiat pe 20 iulie 2009, când Tribunalul a respins recursul ca nefondat.

Virginia Ştefănică: „Sunt rare astfel de cazuri"

Contactată telefonic, directorul SPITVBL Constanţa, Virginia Ştefănică, ne-a declarat că îşi aduce aminte bine de cazul lui Niculaie Constantin, asta şi pentru că sunt destul de rare cazurile în care un contribuabil face plângere penală împotriva reprezentanţilor SPITVBL, după cum ne-a precizat. „Sunt foarte rare cazurile de acest gen, dar apar atunci când avem de-a face cu oameni care fie nu vor să înţeleagă că au de plătit, fie au alte probleme", ne-a declarat directorul de la Taxe şi Impozite, promiţând să revină cu detalii tehnice legate de acest caz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • liana 26 May, 2010 08:41 ...alta c***a perimata din ograda sfrijitului...!!!