Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Videanu spune ca pregatirea reactoarelor 3 si 4 trebuie urgentata

ro

08 Apr, 2009 02:24 1675 Marime text
videanu19-as.jpgMinistrul Economiei, Adriean Videanu, a efectuat, ieri, o vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Cu această ocazie, el a declarat că perioada de predezvoltare a reactoarelor 3 şi 4 poate fi diminuată, durata prevăzută iniţial fiind de 18 luni. „Am căutat, împreună cu investitorii, soluţii pentru ca această investiţie să demareze cât mai rapid. Ar dura prea mult 18 luni. EnergoNuclear deja funcţionează. Trebuie definitivat costul total al acestor investiţii", a declarat ministrul Videanu. EnergoNuclear - compania de proiect care va realiza reactoarele 3 şi 4 - are un capital subscris de aproximativ cinci milioane de euro, iar Nuclearelectrica, acţionarul majoritar al EnergoNuclear, trebuie să mai aloce în acest an 60 milioane lei pentru proiectul celor două reactoare, potrivit ministrului Economiei. În ce priveşte resursele financiare cu care statul trebuie să contribuie la extinderea producţiei energetice a centralei, Adriean Videanu a declarat că Guvernul va găsi resursele necesare. „Guvernul nu va renunţa la acest proiect, chiar dacă în Fondul de dezvoltare nu mai există nimic", a spus ministrul. Întrebat de ce nu mai sunt bani în acest fond, Videanu a răspuns că nu poate să explice ce a făcut fosta guvernare cu aceste resurse şi că nu este exclus să fie vorba chiar de deturnare de fonduri. Totodată, democrat-liberalul a precizat că nu s-a pus problema diminuării participaţiei statului la proiect, dar a adăugat că nu este foarte important ca statul să deţină pachetul majoritar. „Avem disponibilitatea la orice soluţie (...) Importantă este performanţa", a subliniat Videanu.
Nuclearelectrica are ca parteneri în acest proiect şase investitori: ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola şi RWE Power.
Costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii