Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reincepe reabilitarea falezelor in Eforie

ro

07 Sep, 2009 03:08 834 Marime text

Primăria oraşului Eforie, în parteneriat cu Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral, demarează o nouă etapă a lucrărilor de consolidare a falezelor, în zonele Eforie Nord şi Eforie Sud.

Mai exact, zona ce face obiectul investiţiei cuprinde faleza aferentă localităţii Eforie Sud, în zona Sanatoriului Ortopedic şi Cazino.

Potrivit specialiştilor care au elaborat documentaţia pentru proiect, printre cauzele probabile ale situaţiei şi stării actuale necorespunzătoare a falezelor se numără durata mare de existenţă şi funcţionare a lucrărilor (în mare parte peste 50 ani), precum şi lipsa resurselor financiare pentru asigurarea acţiunilor costisitoare de întreţinere şi reparaţii, necesare pentru aceste amenajări.

Lucrările propuse în studiul de fezabilitate prevăd repararea aleilor existente, în mare parte degradate, fără rigole de colectare şi scurgere a apelor de suprafaţă; lucrări pentru aducerea la cota iniţială a tasărilor, refacerea în totalitate a stratului superficial de asfalt; repararea şi refacerea zidurilor de sprijin şi a parapeţilor degradaţi cu zidărie de piatră sau beton; refacerea taluzelor alunecate sau erodate de scurgerea apelor, prin completarea volumelor de pământ lipsă etc. Documentaţia pentru realizarea lucrărilor de consolidare a falezelor a fost depusă în vederea autorizării, urmând ca proiectul să fie demarat în toamna acestui an. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Eforie, valoarea totală a lucrărilor de construcţii-montaj, a instalaţiilor, utilajelor, dotărilor şi a celorlalte cheltuieli de structură s-a stabilit pe baza tehnologiilor de execuţie corespunzătoare, a cantităţilor de lucrări puse în operă şi a devizelor financiare pentru cheltuieli de structură. Astfel, investiţia se ridică la 4.800.155 lei fără TVA. „Lucrările de amenajare costieră în zona localităţilor Eforie Nord şi Eforie Sud sunt lucrări de interes public, cu un profund caracter social, fapt pentru care finanţarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii