Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria lui Mazare, la judecata pentru achizitiile publice

ro

24 Oct, 2009 00:30 2216 Marime text
cap1.jpgFăgădău: „Ce, vin trei speriaţi de la un ONG şi ne dau în judecată?! Ne batem joc în felul acesta de toţi oamenii care muncesc în primăria asta"

Societatea Academică din România (SAR) a demarat o serie de acţiuni în instanţă, prin care reclamă încălcări ale prevederilor legii achiziţiilor publice şi restricţionări nejustificate ale accesului la informaţii.

Printre instituţiile date în judecată de către cei de la SAR se află şi primăria condusă de Radu Mazăre, descrisă ca fiind „opacă". Într-un raport făcut public ieri de către Societatea Academică din România, pe care puteţi să-l citiţi şi pe www.ziuadeconstanta.ro, se arată motivele pentru care SAR a acţionat în judecată municipalitatea constănţeană. Pe scurt, organizaţia condusă de Alina Mungiu Pippidi a cerut, în baza Legii 544/2001, mai multe informaţii referitoare la achiziţiile publice vizând opt contracte cu agenţii de presă şi publicitate, firme de pază şi securitate şi întreţinerea domeniului public. Numai că Primăria lui Mazăre a preferat să dea un răspuns „la mişto", în loc să facă aşa cum spune legea liberului acces la informaţia de interes public. După cum se ştie foarte bine, municipalitatea a evitat un timp îndelungat să răspundă adreselor având la bază această lege. Ba mai mult, în raportul celor de la SAR, Primăria Constanţa este dată şi exemplu, printr-un „specimen" de răspuns de n-a văzut Parisul.

radu_mazare_2.jpgÎntrebări fără răspuns

În documentul dat publicităţii de către Societatea Academică din România se spune că „într-o categorie aparte de expresivitate merită încadrat refuzul Primăriei Constanţa, (...) care condiţionează accesul la date despre contracte publice de prezentarea de informaţii similare de către solicitantul privat". În documentul ataşat în raport putem observa cum Radu Ştefan Mazăre, cu semnătură şi ştampilă, cere celor de la SAR „în vederea eliminării tuturor suspiciunilor care există cu privire la Instituţiile Administraţiei Publice Locale, precum şi pentru o bună cunoaştere reciprocă, pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra societăţii dumneavoastră, ţinând cont că la nivel local nu prea avem cunoştinţă de acţiunile organizate, pentru informarea corespunzătoare a cetăţenilor municipiului Constanţa, vă solicităm următoarele date cu privire la: activitatea profesională, modul de exercitare a acesteia; surse de venit (donaţii, contracte etc); toate contractele de donaţie sau alte contracte prin care obţineţi venituri; structura de personal, angajaţi şi colaboratori; salariile angajaţilor şi colaboratorilor, acordul părţilor; cheltuielile privind toate deplasările, deconturile etc.; cheltuieli de protocol; bilanţul anual şi balanţele lunare". Şi asta numai pentru că SAR a avut tupeul, din punctul de vedere al lui Mazăre, să ceară informaţii în legătură cu achiziţiile publice ale primăriei. Cum Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al instituţiei, nu a fost în stare să ne ofere, pe tot parcursul zile de ieri, o declaraţie oficială din partea municipalităţii, am apelat la părerea viceprimarului Decebal Făgădău. Acesta a precizat că nu poate oferi nicio declaraţie oficială din partea primăriei, însă şi-a prezentat propriile păreri: „Ce, vin trei speriaţi de la un ONG şi ne dau în judecată?! Ne batem joc în felul acesta de toţi oamenii care muncesc în primăria asta. Noi avem controale de la Curtea de Conturi şi ANRMAP. Asta contează, nu ONG-urile".

Însă, se pare că situaţia nu-i tocmai roz nici în ceea ce priveşte verificările amintite de vice.

 

{mos_ri:Radu Mazare, SAR} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • rita 25 Oct, 2009 18:50 si eu doresc mult succes celor de la S.A.R., putin zis mafiot ,excorc,golan, toate calitatile unui primar educat la Institul de Marina .
  • George 24 Oct, 2009 21:25 Le doresc succes deplin celor de la S.A.R., in confruntarea lor cu Primaria,condusa de mafiotul de MAZARE si acolitii lui.In acest demers,S.A.R. trebuie sa se "inarmeze" cu multa, multa rabdare si daca este posibil, sa ceara instantei sa "mute" speta, in BUCURESTI, asa ca masura de prevedere.