Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor a refuzat desemnarea unui reprezentant al CJC Prefectura va lupta in instanta pentru dreptul cernavodenilor la referendum

ro

18 Feb, 2010 04:03 1225 Marime text
cjc_referendum_gheorghita_nicusor_constantinescu_04.jpgConsiliul Judeţean şi Primăria Cernavodă au refuzat să-şi desemneze reprezentant în comisia de organizare a referendumului pentru demiterea Marianei Mircea

Şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa de ieri, s-a lăsat din nou, cu schimburi dure de replici între conducerea pesedistă a instituţiei şi şeful de grup al consilierilor judeţeni PD-L. Scânteia care a încins atmosfera: propunerea PD-L de desemnare a unui reprezentant din partea CJC în cadrul comisiei de organizare a referendumului de la Cernavodă.

În momentul în care preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a supus la vot ordinea de zi a şedinţei, consilierul PD-L, Adrian Gheorghiţă, liderul grupului aleşilor judeţeni ai PD-L s-a înscris la cuvânt. El a propus introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, şi proiectul de hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al instituţiei judeţene pentru a face parte din comisia de organizare a referendumului, în vederea demiterii primarului oraşului Cernavodă, Mariana Mircea. Democrat-liberalul a arătat că există o notificare din partea prefectului judeţului care arată că desemnarea unui reprezentant, în acest caz, din partea CJC, este o obligaţie legală. „Am propus şi depus acest proiect de hotărâre în două rânduri la registratura Consiliului Judeţean", a afirmat consilierul Gheorghiţă, adăugând că, potrivit Legii administraţiei publice locale, doreşte consemnarea poziţiei fiecărui consilier judeţean în parte referitor la acest proiect de hotărâre.

Constantinescu: „Aş fi supus la vot, dar oricum ar fi picat"

La auzirea solicitărilor democrat-liberalului, şeful CJC a luat foc, ironizându-l şi chiar jignindu-l pe consilierul judeţean. „Înc-odată dovediţi că nu cunoaşteţi legea. Vă dăm gratis lecţiile astea, consilierii judeţeni nu sunt supuşi prefectului judeţului Constanţa", a declarat Nicuşor Constantinescu, adăugând că doar hotărârile de consiliu sunt supuse avizului de legalitate al prefectului. Pesedistul a adăugat că solicitarea alesului PD-L este ilegală. Referindu-se la notificările nominale pe care le-au primit consilierii judeţeni din partea Prefecturii, în acest sens, Constantinescu a spus că aceste documente sunt nişte jigniri la adresa aleşilor. „Este o noutate că un prefect îşi permite să ameninţe şi să jignească un consilier judeţean. (...) Este o ameninţare dacă vii şi spui, te voi da în judecată dacă nu iniţiezi un proiect şi nu votezi. Îi cer public prefectului Palaz să retragă scrisorile şi invectivele la adresa consilierilor judeţeni", a afirmat Constantinescu. El a adăugat, în final, că ar fi supus la vot proiectul, pentru că oricum ar fi picat, dar că nu l-a supus, întrucât îl consideră ilegal.

Gheorghiţă: „Constantinescu a instituit teroarea în CJC şi PSD"

„Părerea mea de jurist este că prefectul va face plângere penală pentru abuz în serviciu în acest caz. Preşedintele Consiliului Judeţean a instituit la nivelul instituţiei judeţene, printre consilierii judeţeni şi printre subordonaţi, dar şi la nivelul PSD Constanţa, teroarea. Referitor la ceea ce a spus domnia sa că nici măcar câinilor maidanezi nu le este teamă de dumnealui, eu cred că şi acestora le este teamă. Colegii de la PSD (n.r. consilierii judeţeni) votează proiectele în bloc, fără să ştie ce conţin ele. Mă întreb cum poţi vota dacă nu ştii ce prevede un proiect? A devenit însă, o practică", a declarat, la încheierea şedinţei consilierul judeţean PD-L, Adrian Gheorghiţă. Democrat-liberalul a reamintit faptul că, încă de la ultima şedinţă a CJC din 2009, Prefectura a notificat instituţia judeţeană să desemneze un reprezentant care să facă parte din comisia de organizare a referendumului de la Cernavodă. „Acest demers a fost început la dorinţa a 30% dintre locuitorii cu drept de vot ai oraşului Cernavodă şi, ca urmare, fiind un drept al acestora, trebuie dus la bun sfârşit", a mai spus consilierul Gheorghiţă.

Reamintim că, în 2009, la doar un an de la alegerea sa în funcţia de primar, peste 4.000 de cernavodeni au semnat pentru convocarea unui referendum de demitere a Marianei Mircea. Ca urmare a unei plângeri, depusă de primarul din Cernavodă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a constatat prin Rezoluţia din 26.01.2009 că semnatarii memoriului au semnat în cunoştinţă de cauză, drept pentru care Prefectura a apreciat în acest caz că organizarea unui referendum este un „drept constituţional care trebuie respectat".

Prefectul Palaz: „Voi merge în instanţă"

Referitor la afirmaţiile lui Nicuşor Constantinescu potrivit cărora notificările trimise de către Prefectura Constanţa sunt nişte invective la adresa consilierilor, prefectul Claudiu Palaz a declarat: „Dacă dumnealui (n.r. preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa) consideră astfel, îl invit să facă plângere penală împotriva mea". În ceea ce priveşte referendumul de la Cernavodă, prefectul Claudiu Palaz a afirmat că va acţiona în instanţă cele două instituţii care refuză să-şi desemneze reprezentant. „Voi merge în instanţă pentru a obliga atât Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi Primăria Cernavodă, să-şi desemneze reprezentant în comisia pentru organizarea referendumului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii