Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marian Mitrea face apel la protejarea resurselor de apa

ro

22 Mar, 2010 04:29 1329 Marime text
dadl_marian_mitrea_10.jpgÎn întreaga lume se sărbătoreşte astăzi, Ziua Mondială a Apei, evenimentul fiind celebrat sub auspiciile Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În ultimii ani au apărut, din ce în ce mai frecvent, fenomene periculoase, precum inundaţiile. Pe de altă parte, descreşterea umidităţii solului, ca urmare a temperaturilor din ce în ce mai înalte, generează, potrivit specialiştilor, reducerea scurgerii minime (în lunile de toamnă şi de vară), ceea ce contribuie la creşterea frecvenţei de poluare şi a restricţiilor de alimentare cu apă. Datele statistice ne arată că, la nivel mondial există 1,1 miliarde de oameni care utilizează surse de apă potabilă nesănătoase şi anual sunt produşi 1.500 de kilometri cubi de apă uzată.

În România, accesul la reţeaua de alimentare cu apă centralizată este sporit în mediul urban (92% din totalul populaţiei) şi satisfăcător în mediul rural (33% din totalul populaţiei).

Specialiştii spun că relaţia dintre om şi viaţă, dintre curăţenia apelor şi sănătatea vieţii unui om, a unei familii, a unei comunităţi sau a unei societăţi este biunivocă: sănătatea umană este influenţată de consumul unei ape de foarte bună calitate. În acelaşi timp, un comportament adecvat faţă de apă (cetăţenii nu aruncă deşeuri în apă, nu se evacuează ape uzate neepurate etc.) influenţează pozitiv calitatea apelor.

„De Ziua Mondială a Apei, îmi exprim speranţa că, prin efortul nostru comun, vom reuşi să-i convingem pe cei implicaţi, agenţi economici, operatori, autorităţi locale, dar chiar şi pe simplii cetăţeni, că este mult mai ieftin să protejezi resursele de apă decât să le aduci la o calitate corespunzătoare, după ce au fost poluate deja", a declarat Marian Mitrea, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii