Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce Daniela Vlădescu l-a asemuit cu Hitler, Constantinescu, comparat cu alt nazist care ura cultura

ro

17 Dec, 2010 00:00 2127 Marime text

conf_PDL.jpg"Domnul Constantinescu seamănă foarte mult cu un personaj din perioada 1942 - 1943, care a spus: «Când aud cuvântul cultură, îmi vine să scot pistolul»", a declarat Mihai Petre, făcând trimitere la unul dintre miniştrii nazişti ai lui Hitler, Joseph Goebbels

Consilierii judeţeni PDL Mihai Petre şi Adrian Gheorghiţă au solicitat ieri convocarea unei şedinţe a Consiliu Judeţean Constanţa de îndată, pentru repararea nedreptăţii care, au precizat ei, s-a făcut în şedinţa CJC de miercuri, 15 decembrie.

Alesul judeţean Mihai Petre a făcut referire la refuzul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, de a aproba rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" şi implicit de a le achita artiştilor restanţele salariale. De asemenea, vorbind în numele tuturor consilierilor judeţeni PDL, Mihai Petre a condamnat gestul şefului CJC de a-i arunca în stradă pe artiştii care locuiesc în cele 30 de garsoniere din blocul L4 din Aleea Magnoliei. "Dezavuăm în totalitate atitudinea sfidătoare a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi ne solidarizăm cu artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet «Oleg Danovski». (...) Am asistat la încă un episod trist din comportamentul nedemn al domnului Constantinescu. Din punctul nostru de vedere este vorba despre un abuz fără precedent, în condiţiile în care 13 miliarde de lei vechi s-au alocat pentru Fundaţiei Fantasio şi Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean. În aceste condiţii, cred că este jignitor ca preşedintele Consiliului Judeţean să întrebe retoric artiştii: «De unde bani?»", a declarat consilierul judeţean Mihai Petre.

Trei variante pentru plata datoriilor către Teatru

Consilierii judeţeni au afirmat că existau nu mai puţin de trei variante prin care CJC să facă rost de bani pentru achitarea tuturor datoriilor către instituţia de cultură, care totalizează aproximativ zece miliarde de lei vechi. Potrivit lui Petre, de aceşti bani se putea face rost dacă nu s-ar mai fi alocat cele 13 miliarde către fundaţiile Fantasio şi pentru Promovarea Sportului Constănţean sau dacă nu s-ar fi alocat cele 10 miliarde de lei vechi pentru Handbal Club Municipal. "S-au alocat trei miliarde pentru Programul Judeţean Cultural Educativ 2010 - 2011. Ce înseamnă acest program, în ce a constat şi în ce constă? Mă întreb dacă nu cumva constă în a-i învăţa pe cetăţenii judeţului Constanţa, în special pe cei din mediul rural, cum să voteze PSD? Alte cinci miliarde au fost alocaţi aceleiaşi fundaţii pentru programul «Învăţăm să patinăm». (...) O altă sumă, de 5,25 miliarde de lei vechi, s-a alocat Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean", a afirmat Mihai Petre. Democrat-liberalul a afirmat că aceste fundaţii ar trebui să justifice modul în care cheltuiesc sumele primite de la CJC. "Cerem explicaţii acestor fundaţii despre ce înseamnă felul în care sunt cheltuiţi banii judeţeni. În opinia noastră, este vorba despre nişte fundaţii obscure şi ne putem aştepta, prin ambele, să fie drenaţi bani publici către firmele PSD", a subliniat consilierul judeţean, adăugând că de la începutul anului Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a primit peste 23 de miliarde de lei vechi.

Petre: "Fundaţiile nu organizează licitaţii"

Mihai Petre este de părere că aceste fundaţii primesc aceste sume fabuloase din fonduri publice tocmai pentru faptul că nu se supun aceloraşi reguli ca instituţiile publice de pildă, nefiind nevoite să organizeze licitaţii. "Pentru Teatrul de Operă şi Balet erau necesari aproximativ zece miliarde de lei vechi. Tot ieri (n.r. miercuri), au fost alocate zece miliarde pentru HCM Constanţa, pe care o iubesc şi mă bucur ca fiecare constănţean la victoriile ei, însă nu mi se pare normal ca această echipă, care deserveşte şi municipiul Constanţa, să fie sprijinită doar de către Consiliul Judeţean Constanţa", a mai afirmat Mihai Petre. "Probabil că, de-a lungul timpului, cultura nu i-a adus voturi lui Nicuşor Constantinescu şi acesta este motivul pentru care trebuie să o omoare", a concluzionat Petre. Democrat-liberalul a mai adăugat că CJC a alocat anterior 1.250.000 euro pentru achiziţionarea de solarii. "Ştiu că trebuie cumpărate 2.500 de solarii. Salariile artiştilor şi datoriile către Teatru erau de aproximativ 250.000 de euro. Cred că se putea renunţa la 500 de solarii pentru a se plăti datoriile către această instituţie", a mai precizat consilierul judeţean. conf_pdl_-_conferinta_pdl.jpg

"Nicuşor a umilit cultura şi a distrus-o"

În ceea ce priveşte evacuarea artiştilor din cele 30 de garsoniere din blocul L4 şi redistribuirea lor către alte structuri, printre care şi Fundaţiile Fantasio şi pentru Promovarea Sportului Constănţean, consilierul PDL a precizat că nu înţelege de ce acestea au dreptul la garsoniere. "Cele două fundaţii nu sunt instituţii în subordinea CJC", arătând că instituţia condusă de Constantinescu putea lua legătura cu Ministerul Culturii, astfel încât să se încheie un protocol de colaborare pentru ca artiştii să nu fie lăsaţi pe drumuri în prag de Crăciun. "Umilindu-i pe aceşti artişti, a umilit cultura constănţeană, pe care, din punctul meu de vedere, a distrus-o. Cultura constănţeană a primit lovituri după lovituri. Domnul Constantinescu seamănă foarte mult cu un personaj din perioada 1942 - 1943, care a spus: «Când aud cuvântul cultură, îmi vine să scot pistolul»", a declarat Petre, afirmând că este vorba despre unul dintre miniştrii nazişti ai lui Hitler, Joseph Goebbels.


Hotărârile, analizate de prefect

El a adăugat că l-a contactat pe prefectul judeţului, Claudiu Palaz, pentru a analiza cu prioritate hotărârile aprobate în şedinţa de miercuri a CJC. Consilierii PDL au depus ieri convocatorul la organizaţia judeţeană a PNL Constanţa pentru convocarea şedinţei de îndată, în care să se aprobe rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", precum şi anularea hotărârii prin care artiştii vor fi aruncaţi în stradă în prag de Crăciun din cele 30 de garsoniere. Consilierii liberali vor decide la sfârşitul săptămânii dacă vor semna convocatorul, astfel încât şedinţa să fie legal convocată. Totodată, Mihai Petre a lansat un apel şi către consilierii judeţeni ai PSD, ca, în cazul în care convocatorul va fi semnat de aleşii PNL, să participe la şedinţă, pentru a repara nedreptatea din şedinţa de miercuri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii