Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Carjaliu „Agigea a facut istorie prin referendumul de duminica"

ro

21 Jul, 2009 02:37 2116 Marime text

cap_2.jpg„Până acum, această formulă nu a mai fost pusă în practică de alte autorităţi. Este dificil să scoţi lumea la vot, mai ales că este foarte posibil ca asta să fie o palmă pe obrazul edilului", a mai completat primarul

Primarul din Agigea s-a declarat extrem de mulţumit faţă de atitudinea locuitorilor la referendumul desfăşurat duminica trecută. 96,72% dintre cetăţenii comunei, care s-au prezentat la vot, şi-au dat acordul pentru ca zona care cuprinde Portul Constanţa Sud - Agigea să le aparţină. 

Practic, cetăţenii comunei au votat pentru un trai mai bun şi pentru proiecte care se vor derula din banii veniţi din impozite şi taxe locale şi care le vor aduce mult mai multe facilităţi.

Contrar rezultatelor şi absenteismului masiv la vot, la scrutinul europarlamentar din 7 iunie, duminică, locuitorii comunei Agigea au înţeles importanţa votului pe care trebuie să şi-l exprime, votând pentru apartenenţa teritorială a Portului Constanţa Sud - Agigea.

Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Local, Portul Constanţa Sud - Agigea, în suprafaţă de 988 de hectare, se află în unitatea administrativ teritorială a comunei, ceea ce presupune că atât Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), cât şi agenţii economici care deţin clădiri în zona Port Constanţa Sud - Agigea trebuie să plătească taxele şi impozitele aferente acestor clădiri către administraţia publică locală Agigea. De altfel, comuna Agigea a câştigat dreptul de a încasa impozite şi taxe în Portul Constanţa Sud - Agigea printr-o sentinţă civilă dată de Tribunalul Constanţa în 16 martie 2005.

Din cei 5.598 de votanţi înscrişi pe listele permanente, 3.167 s-au prezentat la urne, iar 3.063 au fost de acord cu iniţiativa edilului. Numai 79 au spus un NU hotărât, iar 25 dintre voturi au fost declarate nule. Potrivit datelor, 96,72% dintre votanţii prezenţi la scrutin i-au acordat credibilitate primarului în demersul său.

agigea_primar_cristian_carj.jpg„Nu este niciun fel de disensiune cu autorităţile judeţene"

Astfel, anual, bugetul administraţiei publice locale va fi mai mare cu zece milioane de lei, bani cu care primarul intenţionează să demareze mai multe proiecte care vizează construirea unui cămin cultural, dar şi punerea în aplicare a mai multor programe sociale în mai multe arii de activitate.

„Este prima comună care procedează în acest mod şi se delimitează administrativ-teritorial prin referendum. Până acum, această formulă nu a mai fost pusă în practică de alte autorităţi. Este dificil să scoţi lumea la vot, mai ales că este foarte posibil să fie o palmă pe obrazul edilului dacă nu reuşeşti să scoţi 50+1% din populaţie la scrutin. După ziua de ieri, oamenii mi-au acordat şi mie un vot de încredere", a susţinut primarul Cârjaliu.

Referendumul a fost pregătit din timp, în acest sens, costurile scrutinului au fost incluse în bugetul pe 2009, autorităţile alocând, prin hotărâre de Consiliu Local, 150.000 de lei. „Nu ştiu cât s-a cheltuit, dar nu a costat atât", a completat primarul.

Iniţiativa trecerii Portului Constanţa Sud - Agigea la comuna Agigea se pare că a mai făcut parte din planurile „altor minţi luminate care au vrut să spargă comunitatea, o parte din Lazu să treacă la Constanţa, şi nu le-a reuşit". Planurile au eşuat, mai ales că asta se întâmpla în anii 1992 - 1993.

În privinţa sprijinului autorităţilor judeţene constănţene, primarul Cârjaliu a precizat că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, i-a acordat tot spijinul în demersul său. „Problema a fost tranşată şi din punct de vedere politic, a fost discutată, nu este niciun fel de disensiune, totul este în regulă", a conchis primarul.

{mos_ri:agigea,Cristian Carjaliu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Felicitari 21 Jul, 2009 19:43 Felicitari! http://www.ionborcea.ro/primaria-agigea