Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politistii i-au dus la inchisoare pe evanghelistii criminali

ro

04 Jul, 2003 00:00 827 Marime text

Politistii au pus, ieri, in aplicare executarea mandatelor prin care fratii Daniela si Mihail Mandache, adepti ai cultului evanghelist, au fost condamnati la cate 16 ani de inchisoare cu executare, sub acuzatia de omor * Ei fusesera judecati in stare de libertate * In urma cu trei ani, cei doi, impreuna cu fratele si mama lor, si-au omorat sora mai mica prin infometare * Greutatea corporala pe care o avea victima, in varsta de 25 de ani, cand a decedat, era de 20 de kilograme * Criminalii au fost ridicati de la domiciliul din localitatea Techirghiol de trupele DIAS, in timp ce incantau pasaje din Biblie * Desi si-au omorat sora mai mica prin infometare, acestia nu se simt vinovati, considerand ca asa a vrut Dumnezeu

Politistii constanteni au pus, ieri, in aplicare executarea mandatelor prin care fratii Daniela si Mihail Mandache, adepti ai cultului evanghelist, au fost condamnati la cate 16 ani de inchisoare, sub acuzatia de omor. Pe data de 16 iunie, magistratii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat intr-un dosar care, datorita modului prin care victima a decedat, a facut multa valva la vremea respectiva. In urma cu aproximativ trei ani, Teofil Mandache, din orasul Techirghiol, a formulat o plangere penala adresata procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, prin care sustinea ca sotia si propriii copii se fac vinovati de decesul fiicei sale mai mici, Cornelia Mandache, de 25 de ani. Din cuprinsul plangerii respective reiesea ca fata ar fi decedat din cauza unui tratament inuman si sistematic de infometare aplicat de catre ceilalti membri ai familiei.

La 25 de ani, greutate de 20 de kilograme

Membrii familiei Mandache, respectiv Teofil Mandache, sotia sa, Lidia, si cei sase copii faceau parte din cultul Bisericii crestine adventiste din ziua a 7-a, cult recunoscut de lege. Membrii acestei familii traiau intr-o comunitate de 60 de persoane adepte ale acestui cult, organizata pe raza orasului Techirghiol. Datorita unor neintelegeri, la un moment dat, Lidia impreuna cu copiii sai s-au izolat treptat de comunitatea adventista, creandu-se, astfel, o situatie conflictuala ce a generat in scandaluri repetate si a avut drept efect izolarea grupului Mandache de restul membrilor comunitatii adventiste. Mai mult, Lidia Mandache si copiii l-au izgonit de la domiciliu pe Teofil Mandache, persoana care a formulat plangerea procurorilor. Cu toate insistentele acestuia si caile legale la care acesta din urma a facut uz, i-a fost refuzata integrarea in spatiu. Conform declaratiilor date de catre fostul sot, respectiv Teofil Mandache, precum si de pastorul adventist Nicolae Ionescu, cat si ale altor martori, membri practicanti ai grupului adventist din Techirghiol, s-a putut constata faptul ca Lidia Mandache si-a format o conceptie retrograda primitiva, potrivit careia izolarea de societate a copiilor, posturile indelungate si infinitele rugaciuni ar fi dus la o asa-zisa purificare a sufletelor copiilor si, in special, a Corneliei Mandache, care a decedat. Conform actului constatator medico-legal, eliberat de Laboratorul Medico-Legal Constanta, rezulta ca decesul acesteia a fost violent si s-a datorat malnutritiei proteino-calorice, mai pe romaneste, moartea s-a datorat unui proces de infometare. Mai mult, atunci cand a decedat, fata, care avea 25 de ani, avea o greutate de numai 20 de kilograme. In urma cercetarilor efectuate in acest caz, s-a stabilit ca Lidia Mandache locuia impreuna cu copiii sai, Beniamin, Daniela, Mihail, Timotei si victima Cornelia in acelasi imobil, din strada Valter Maracineanu nr. 10, din localitatea Techirghiol.

Comportament primitiv

Dupa ce sora acestora mai mica, Cornelia, a decedat, unul dintre frati, Timotei, in varsta de 24 de ani, supus si el la un astfel de tratament inuman prin posturi prelungite, de catre propria mama si fratii mai mari, a fugit pur si simplu de la locuinta comuna si s-a refugiat la domiciliul tatalui sau. In timpul cercetarilor judecatoresti, el a facut dezvaluiri cutremuratoare cu privire la comportamentul primitiv si inuman al mamei si fratilor mai mari. Totodata, baiatul a povestit pe larg imprejurarile in care sora lui a decedat, spunand ca aceasta era batuta sistematic daca ar fi primit ceva de mancare de la alte persoane. Pe parcursul audierilor, acuzatii au negat constant invinuirea adusa, de cele mai multe ori spunand ca sora lor a decedat deoarece era suferinda de o boala si ca nicidecum decesul nu s-ar fi datorat infometarii fortate la care acestia au supus-o. Toate aceste declaratii sunt contradictorii fata de certificatul medico-legal, in care se precizeaza ca fata nu suferea de nici o afectiune cronica. In urma cercetarilor efectuate, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Mihail Mandache, Beniamin Mandache si a Danielei Mandache, sub acuzatia de omor calificat. De mentionat ca mama criminala, respectiv Lidia Mandache, precum si Beniamin au decedat in cursul urmaririi penale. Dupa indelungi cercetari judecatoresti, magistratii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat in acest dosar si i-a condamnat pe fratii ucigasi la cate 16 ani de inchisoare. Deoarece criminalii au fost cercetati in stare de libertate, pentru a pune in executare mandatele de condamnare, ieri, politistii constanteni s-au dus la domiciliul acestora din localitatea Techirghiol. Cei doi ucigasi au fost ridicati de-acasa de trupele DIAS in timp ce incantau pasaje din Biblie. Desi sora lor a murit din cauza tratamentului inuman la care a fost supusa de catre cei doi impreuna cu fratele si mama lor, ei nu se considera vinovati, spunand ca asa a vrut Dumnezeu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii