Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palestinianul de care fug toti

ro

04 Aug, 2009 02:46 1540 Marime text

cap_3.jpgExpulzat din România, Attalla Mohamed Attalla nu are drept de a intra nici în Egipt, dar nici în Gaza

Un cetăţean de origine palestiniană, condamnat, la Constanţa, pentru tâlhărie, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare, cu aplicarea măsurii de siguranţă de expulzare, trăieşte drama de a nu fi primit pe nicăieri. Persecutat politic şi pe criterii religioase, ţinut două luni sub pază armată pe o navă într-un port din Egipt, după ce a fost „îndepărtat" din România, readus în România pentru că Republica Arabă Egipt a refuzat să-l primească, omul aproape că nu ştie încotro s-o mai apuce.

Dat fiind că şi-a întemeiat o familie pe teritoriul României, acesta a făcut contestaţie la executare, solicitând instanţei să înlăture prevederea privind expulzarea sa. Dosarul se va judeca pe 9 septembrie, la Tribunalul Constanţa. Peripeţiile lui Attalla Mohamed Attalla în România, născut în Egipt, din părinţi refugiaţi palestinieni, au început în anul 1996, când, din motive încă neelucidate, a fost reţinut pe Aeroportul Otopeni, în vederea „îndepărtării" sale de pe teritoriul României. „Arăt că sunt apatrid de origine palestiniană, cu statut de refugiat palestinian născut în Egipt, pe 21 februarie 1970, din părinţi de origine palestiniană, cu statut de refugiaţi în Egipt", a relatat Attalla Mohamed, în cererea adresată instanţei. Revenind la prima tentativă de „deportare" a sa, din 1996, după ce a fost reţinut pe Otopeni, a fost îmbarcat pe un vas comercial, la Constanţa, cu destinaţia Egipt. Totuşi, autorităţile egiptene nu i-au permis să coboare de pe vas, iar pe toată durata şederii navei în portul egiptean, adică două luni, bărbatul a fost ţinut închis într-o cabină, „sub pază armată egipteană". „Deşi aveam document de călătorie egiptean pentru refugiaţii palestinieni, nu mi-a fost permisă intrarea în Republica Arabă Egipt", a afirmat Attalla Mohamed.

palatul_justitiei_tribunal.jpgPatru ani la Poarta Albă

Astfel, omul a fost adus înapoi în România, însă autorităţile române au refuzat să legitimeze şederea sa în ţară. Totuşi, „ori de câte ori eram depistat şi reţinut de autorităţi, mi se dădea drumul imediat, situaţia mea fiind deja notorie", a afirmat Mohamed. Cum-necum, palestinianul a ajuns să fie implicat într-o tâlhărie, iar prin sentinţa penală numărul 472/01.10.2002, rămasă definitivă, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani, în cazul său fiind prevăzută şi măsura de siguranţă a expulzării sale de pe teritoriul României, după executarea pedepsei. După aproape patru ani de detenţie în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, Attalla Mohamed a fost eliberat condiţionat, pe 28 aprilie 2006, „fiind preluat la aceeaşi dată de la Penitenciarul Poarta Albă de către personalul Biroului Judeţean pentru Străini Constanţa, în vederea punerii în aplicare a măsurii expulzării". Totuşi, au trecut doi ani, iar omul nu a fost expulzat din România. Mai mult, pe 28 aprilie 2008, acesta a fost eliberat din Centrul de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică - Bucureşti Otopeni, „deoarece măsura de siguranţă a expulzării nu a putut fi pusă în executare şi de atunci sunt tolerat pe teritoriul României". În continuare, refugiatul palestinian povesteşte prin câte a trecut, până să se decidă să adreseze instanţei solicitarea de a rămâne în România. „Întrucât nu deţineam paşaport, ci doar un document de călătorie egiptean pentru refugiaţi palestinieni, emis de autorităţile egiptene, document expirat, de altfel, punerea în executare a măsurii expulzării dispusă de instanţă nu se putea efectua în termen de 24 de ore, am fost luat în custodie publică până la punerea în executare şi cazat în Centrul Străinilor, din Bucureşti, conform sentinţei civile nr. 995/08.05.2006 a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă".

Nici în Egipt, dar nici în Gaza

„Din motive neimputabile mie, nu mă pot întoarce în Egipt", mai spune cetăţeanul de origine palestiniană. Astfel, prin adresa numărul 94/D/2006, din 10 iulie 2006, Ambasada Statului Palestina la Bucureşti arată că a făcut toate demersurile necesare, începând din 1995, la mai multe ambasade acreditate la Bucureşti, printre care şi Ambasada Republicii Arabe Egipt, pentru obţinerea de vize pentru Attalla Mohamed Attalla. În ciuda acestor eforturi, nu s-a primit niciun răspuns favorabil. Potrivit Ambasadei Statului Palestina la Bucureşti, bărbatul nu are drept de intrare în Gaza şi nici dreptul de a primi paşaport palestinian conform tratatului de pace dintre Palestina şi Israel. Mai mult, pe 3 octombrie 2006, aceeaşi ambasadă a confirmat faptul că Mohamed nu are dreptul de intrare pe teritoriul palestinian. Tot în 2006, reprezentanţii palestinieni în Capitală au arătat că Attalla Mohamed Attalla este de origine palestinian, dar nu are cetăţenie palestiniană. Tot în luna octombrie 2006, Ambasada Republicii Arabe Egipt la Bucureşti a informat autorităţile române că a fost prelungit documentul de călătorie al lui Attalla Mohamed Attalla, dar nu a fost aprobată intrarea sa pe teritoriul Egiptului. „Vă rog, totodată, să aveţi în vedere că risc să fiu persecutat în Egipt şi în Gaza", a arătat Mohamed în cererea adresată judecătorilor constănţeni. Ca un argument în plus în favoarea înlăturării măsurii expulzării, Attalla a precizat că pe 20 mai 2009 i-a fost eliberată cartea de rezidenţă pentru membrii familiei, el căsătorindu-se pe 4 martie 2009 cu Sandală Luciana Stănescu, iar amândoi având domiciliul în Ploieşti. Alungat dintr-o parte-n alta ca un ciumat, fără drept de a merge în Gaza sau în Egipt, omul şi-a făcut un rost în România. Totuşi, ar fi foarte interesant de urmărit unde anume va fi dus cetăţeanul de origine palestiniană în aceste condiţii, dacă autorităţile române insistă să-l expulzeze de pe teritoriul României. Toate aceste aspecte vor fi puse în discuţie la termenul fixat pe 9 septembrie, la Tribunalul Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii