Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kogalniceanu a devenit cea mai linistita localitate din Romania

ro

12 Mar, 2003 00:00 1033 Marime text

Influenta americanilor se face simtita

Monitorizarea activitatii "la vedere" a trupelor americane stationate in judetul Constanta este in permanenta controlata de ziaristii constanteni * Se pare ca gestul nostru a scos din sarite anumite persoane, deoarece deja au inceput intimidarile prin telefon * Pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, activitatea militarilor americani s-a amplificat * Cursele autocarelor care transporta soldati americani de la si catre locurile de cazare sunt tot mai dese * Localitatea Mihail Kogalniceanu a devenit cea mai sigura si linistita din Romania * La Baza 57 din aeroport se face curatenie generala * Cursele civile charter de la aeroportul civil decurg dupa orarul normal * Dana 119 din Portul Constanta Sud-Agigea este tinuta libera in asteptarea unor noi transporturi de containere cu destinatia Baza 57 * La Nicolae Balcescu, linistea va fi, din nou, deranjata peste trei zile, odata cu sosirea unui nou transport de containere in Portul Constanta Sud-Agigea

Asa cum am promis, incercarile noastre de a va tine la curent cu ceea ce se intampla in jurul "istoriei americane" a judetului Constanta vor continua. Cum au afirmat si unii jurnalisti din strainatate (afirmatii care tin pe post de lectii de viata pentru cei care nu stiu sa abordeze corect gestul nostru), ziaristii trebuie sa se orienteze, intotdeauna, dupa interesele opiniei publice. In Constanta, ca de fapt in toata tara, oamenii s-au aratat extrem de interesati de tot ceea ce este legat de prezenta militarilor americani pe teritoriul Romaniei si inclusiv de tot face referire la evenimentele din Irak, de care, involuntar, toti cetatenii romani sunt legati. In ciuda acestui fapt, se mai trezesc cate unii care nu au ce face si incearca sa mai taie din elanul ziaristilor care se implica mai mult in aceasta problema, recurgand, poate la comanda, la telefoane de amenintare. Bineinteles ca asemenea personaje nu pot lega nici macar doua cuvinte intr-un limbaj mai civilizat, punctul lor forte fiind, ca de obicei, injuraturile. Oricum, tentativele acestora de intimidare ne lasa indiferenti.

Agitatie pe pista

Aeroportul Mihail Kogalniceanu a inceput, de ieri, sa fie mult mai des frecventat de autocarele ce aduc sau duc militarii americani la locurile de cazare, aflate in hotelurile statiunii Mamaia sau Eforie Nord. Frecventa curselor acestor mijloace de transport a crescut fata de zilele trecute, fapt ce poate fi explicat doar prin schimbarea gradului de alarma din baza militara. Daca ar fi sa facem o coroborare intre serviciile de garda de la bordul navelor si cele de la Kogalniceanu, putem face o analogie simpla. In cazul navelor in mars, unde este necesara o supraveghere stricta a tehnicii de lupta, se efectueaza carturi cu durata de 4 ore cu 8 ore pauza, iar la cheu, unde se considera ca echipajul se afla la recuperare, serviciile au o durata de cate 6 ore cu 12 ore pauza. Cum la Kogalniceanu militarii americani fac si ei servicii de supraveghere radio, comunicatii etc., frecventa schimburilor fiind marita, putem intelege ca si aici regimul alertei a fost schimbat. Pe pistele aeroportului, sunt tot 12 avioane mari de transport Hercules C 130 si un Galaxy C5A. In privinta uriasului Galaxy, se pare ca deja avem de-a face cu o cursa regularizata, deoarece, luni, pe pista de parcare se afla un avion de acelasi tip, dar cu numarul de serie 0161, iar ieri era alt avion de acelasi tip, dar cu seria 0615. Aeroportul civil Mihail Kogalniceanu functioneaza dupa programul normal, cursele aeriene charter aterizand si decoland fara probleme. Cele doua trasee nationale Constanta-Timisoara si retur, Constanta-Bucuresti si retur, si traseul international Constanta-Istanbul si retur nu au fost incomodate decat de capriciile vremii. Pe portile Bazei Militare 57 ies zilnic camioane cu tone de gunoi, semn ca aici s-a trecut la deratizare totala. Un numar de 120 de muncitori romani cu domiciliul in localitatea Mihail Kogalniceanu sunt cooptati sa participe la curatirea intregii suprafete a Bazei Militare 57.

Liniste cum nu s-a mai vazut

Influenta prezentei americanilor in zona localitatii Mihail Kogalniceanu s-a facut simtita inca de la bun inceput. De treizeci de zile, de cand au venit americanii la aeroport, nu s-a mai inregistrat nici un accident de circulatie in comuna, in comparatie cu aceeasi perioada din anii trecuti, cand se petreceau aproximativ 4-5 accidente pe saptamana. Hotii de lemne, din padurea aflata la periferia localitatii, au disparut datorita prezentei Politiei Militare in zona. Spargeri de locuinte sau furturile din curtile oamenilor nu mai au loc, datorita patrulelor de soldati sau TAB-urilor care mai trec din cand in cand pe strazile localitatii. Din punctul de vedere al primarului Traian Dinu, prezenta americanilor este benefica pentru localitatea Mihail Kogalniceanu, mai ales ca fenomenul criminalitatii a scazut aproape la zero, in comparatie cu perioadele anterioare cand comuna era vestita pentru scandalurile provocate de anumiti indivizi, de regula tigani care locuiesc in zona de sud a localitatii. Valorificarea si consumul de alcool dupa ora 21.00 au fost interzise de primarie doar in cazul a trei mici magazine care vindeau bautura la pahar in zona parcului din localitate. In rest, se pare ca nimeni nu mai doreste ca americanii sa mai plece de acolo, mai ales ca se asteapta ca, in curand, alti 200 de localnici sa fie angajati la baza militara.

La Agigea se asteapta un alt transport

De doua zile, dana 119 din Portul Constanta Sud-Agigea este goala. Se pare ca aceasta dana este rezervata exclusiv navelor care transporta echipament militar american. La cheul acestei dane au acostat, pe rand, navele "Andje Schulte", "SS Willson" si "Annemieke". Toate aceste port-containere au adus si au luat containere ce contineau elemente de logistica, dar si substante explozive cu destinatia Baza 57 Mihail Kogalniceanu. Inainte de sosirea acestora in dana mentionata, scafandrii militari romani au inspectat cheiurile imerse, iar nave militare au patrulat prin bazinul portuar din Portul Agigea. Intreaga zona este pazita si supravegheata zi si noapte. In ziua de 14 martie, a fost avizata nava "Christina Schulte", care se pare ca va acosta in aceasta dana. Buletinul portuar nu mentioneaza, ca de obicei, cine va opera nava, iar in locul operatorului nu este trecut decat un nume, posibil codificat - "MP Stev". Vasul are la bord containere cu destinatia Odesa - Ukraina si vine de la Salerno - Italia, la Agigea, unde va incarca un numar necunoscut de containere aduse probabil de la Kogalniceanu. Se pare, totodata, ca linistea lasata de doua zile asupra comunei Nicolae Balcescu va fi, din nou, tulburata, odata cu sosirea unui nou transport de echipament militar pe cale maritima. Astfel, va fi reluata ruta obisnuita CFR, adica Agigea - gara Nicolae Balcescu. De aici containerele vor fi preluate de autotractoare care, sub obisnuita escorta, vor duce departe de ochii curiosilor incarcatura la destinatie.

Irakienii din Constanta sunt in siguranta

In registrele de evidenta a cetatenilor straini aflati in Constanta figureaza oficial un numar de 10 de cetateni irakieni. Din informatii confidentiale am aflat ca la Registrul Comertului din Constanta sunt inregistrate nu mai putin de 60 de firme care apartin unor cetateni de nationalitate irakiana. Asta inseamna ca, neoficial, in judet ar fi in jur de 100 de irakieni care sunt stabiliti fara forme legale. Cu toate acestea, in Constanta, deocamdata, nu s-a pus problema expulzarii nici unui cetatean irakian, deoarece nu exista motive in acest sens. Au fost, totusi, verificati amanuntit aproximativ 100 de cetateni straini, iar potrivit declaratiei chestorului Traian Jipa, un singur cetatean strain de alta etnie decat cea irakiana a fost expulzat, deoarece viza sa de sedere in Romania expirase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii