Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii de dictatură în Marea Lojă Naţională a României Masonii constănţeni, trecuţi „în adormire" de cei de la Centru?

ro

31 May, 2012 01:54 10206 Marime text
cap_6.jpg„Nimeni în ţară nu recunoaşte trecerea în adormire a Lojii Steaua Dobrogei. Noi funcţionăm în continuare. De altfel, Steaua Dobrogei este curtată de fraţi din Marea Lojă a Scoţiei sau a Franţei, în condiţiile în care Marea Lojă Naţională a României a pierdut susţinerea Marii Loji a Franţei, după ce noi am plecat", ne-a declarat Petre Iliev

Anunţată ca fiind „trecută în adormire" de către Marea Lojă Naţională a României, alături de alte loji masonice, Loja Steaua Dobrogei continuă să funcţioneze. Mai mult decât atât, maestrul venerabil Petre Iliev al lojii ne-a dat asigurări că loja din Constanţa „este curtată de fraţi din Marea Lojă a Scoţiei sau Marea Lojă a Franţei".

La sfârşitul anului trecut şi din nou la începutul acestui an, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale, Tudorel Niţulescu, transmitea că mai mulţi cetăţeni au fost excluşi din cadrul Marii Loji Naţionale a României şi că mai multe loji au fost trecute în adormire. Printre acestea se numărau Athenaeum, Phoenix, Steaua Dobrogei, dar şi Prejmer. Aşa cum am menţionat, informaţia a fost actualizată la începutul acestui an, când Marea Lojă Naţională a României făcea următoarele precizări: „revenim cu informaţia pe care am tot repetat-o, că următorii cetăţeni: Viorel Danacu, Cătălin Răduţ, Vlad Vasile şi alţii au fost excluşi din cadrul Marii Loji Naţionale a României, prin votul covârşitor majoritar al Conventului, din data de 29 Octombrie 2011". Masonii mai spuneau că „de asemenea, specificăm că lojile Athenaeum, Phoenix, Steaua Dobrogea, Prejmer, au fost trecute în adormire". Mai precizau reprezentanţii Marii Loji Naţionale că acţiunile întreprinse de persoanele amintite anterior „sunt contrare Constituţiei şi Regulamentului Marii Loji şi lovite de nulitate". În replică la aceste acuze şi la trecerea în adormire a Lojii Steaua Dobrogei, marele venerabil constănţean Petre Iliev spune că trecerea în adormire nu poate opera dat fiind faptul că loja era deja independentă la momentul luării acestei decizii.

Sistem dictatorial

loja_-_ceremonie_masoni.jpg

„Eu eram pro-mare maestru al Marii Loji Naţionale a României, însă am refuzat să mă mai prezint la întâlniri întrucât nu eram de acord cu ilegalităţile ce se făceau. În aceste condiţii, noi, cei din loja dobrogeană, am fost primii care am plecat, dar după noi au venit şi alţii. (...) Odată cu venirea marelui maestru Tudorel Niţulescu s-a instaurat un sistem dictatorial în Marea Lojă Naţională a României, ce contravenea spiritului masonic şi pe care nu îl puteam aproba", ne-a explicat marele venerabil Petre Iliev. De asemenea, acesta ne-a spus că Steaua Dobrogei funcţionează în continuare, în prezent având statut de organizaţie non-guvernamentală. „Nu există nicio hotărâre scrisă privind trecerea în adormire a Lojii Steaua Dobrogei. De altfel, în cursul anului trecut, noi ne-am adresat din nou Ministerului Justiţiei şi instanţei din Constanţa, care ne-a recunoscut ca organizaţie independentă", ne-a mai spus Petre Iliev. În plus, acesta a completat spunând că „nu s-a dat niciun fel de act, nu a existat nicio hotărâre, pentru că nimeni nu a fost de acord". Mai mult, masonul ne-a precizat că, după desprinderea Lojii Steaua Dobrogei din Marea Lojă Naţională a României, s-au mai desprins şi alte loji.

Au pierdut susţinerea marilor loji

„Nimeni în ţară nu recunoaşte trecerea în adormire a Lojii Steaua Dobrogei. Noi funcţionăm în continuare. De altfel, Steaua Dobrogei este curtată de fraţi din Marea Lojă a Scoţiei sau a Franţei, în condiţiile în care Marea Lojă Naţională a României a pierdut susţinerea Marii Loji a Franţei, după ce noi am plecat", ne-a mai declarat Petre Iliev. În acest context, nu este de trecut cu vederea faptul că anul trecut, în august, Steaua Dobrogei s-a adresat Judecătoriei Constanţa, pentru dobândirea personalităţii juridice. La momentul respectiv, masonii constănţeni s-au adresat instanţei în dosarul civil cu numărul 19314/212/2011, al cărui obiect era „acordare personalitate juridică", iar parte în proces era Asociaţia Respectabilă Loja Steaua Dobrogei Orient Constanţa, în calitate de petent.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Jaques 31 May, 2012 00:58 Asta cu functionatul in continuare... nu stiu cum merge. Functioneaza si se subordoneaza cui? In timp ce functioneaza, de la care Secretariat primeste corespondenta? Deci asta cu "noi functionam in continuare" e ca si cum ti-a murit pisica dar o mai tii in casa. Functioneaza in ce templu, ca daca i-a trecut MLNR in adormire nu mai au nimic. Iar ca ii curteaza loje din Franta sau Scotia, e ca si cum Medgidia cauta sa se infrateasca cu Vladivostok. MLNR a pierdut sustinerea Frantei? :))) Oh my God, big garden. Steaua Dobrogei, daca functiona in continuare, se putea adresa instantelor si justitiei masonice pt orice problema, nu unui tribunal profan. (scuzati-ma, dar asa se spune si nu are sens peiorativ). Cere personalitate juridica... deci i-au fost retrase toate drepturile si a fost expulzata din cadrul MLNR. Inseamna ca au facut ei ceva.