Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:54 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţeapă pentru Banias şi pentru Stavrositu Candidat-supriză pentru PDL Constanţa?! (document)

ro

03 Dec, 2010 01:12 4302 Marime text
deschidere1.jpgHotărârea CNSEL din 8 august a.c. spune că atât CCL-ul din iunie, cât şi CCJ-ul din iulie au fost nestatutare

Tensiunea din cadrul organizaţiei PDL Constanţa este binecunoscută atât opiniei publice, cât şi conducerii centrale a formaţiunii politice, care a devenit la un moment dat un fel de mediator între taberele create în plan local.

PDL_Mircea-Banias-Maria-Sta.jpgSpre exemplu, în dulcele stil al democrat-liberalilor constănţeni, vara lui 2010 a adus numai... surprize: un Consiliu de Coordonare Local şi un altul Judeţean, ambele cu scandal, preşedinţi nerecunoscuţi şi un Birou Permanent Judeţean într-o continuă fierbere. Evident, este vorba, în primul rând, despre Consiliul de Coordonare Local organizat pe 5 iulie a.c. în urma căruia Maria Stavrositu a fost aleasă preşedintele organizaţiei municipale a PDL Constanţa, dar şi despre CCJ-ul din 31 iulie a.c. După aceste două întâmplări, taberele din PDL Constanţa, pe de-o parte cea a lui Mircea Banias (cu favoritul său pentru municipiu, Adrian Manole) şi pe de altă parte cea a deputatei Maria Stavrositu, s-au dus cu jalba-n proţap la „centru". Şi uite cum conflictul de la Constanţa a ajuns în Comisia Naţională pentru Statut, Etică şi Litigii a formaţiuni politice. Aşa s-a ajuns la luarea hotărârii CNSEL din 8 august 2010, prin care comisia şi-a spus părerea, în conformitate cu statutul, asupra celor întâmplate în organizaţia de pe litoral. Însă, pentru că niciuna dintre tabere nu este favorizată de această hotărâre, fiecare a făcut în aşa fel încât să lase impresia că „centrul" nu doreşte să se implice. Pe de o parte, s-a lansat zvonul că această hotărâre a CNSEL nici nu ar exista. Că ar fi doar o invenţie a taberei adverse şi că, de fapt, alegerile de la municipiu au fost statutare. Pe de o altă parte, s-a inoculat ideea că hotărârea există, că anulează alegerile câştigate de Maria Stavrositu, însă s-au omis anumite aspecte. În fapt, hotărârea din 8 august a.c. există, fapt confirmat şi de preşedintele CNSEL, Marian-Jean Marinescu, semnatarul documentului. Aşadar, ce spune Hotărârea care înfricoşează pe toată lumea?!

Verdict: nestatutare

În urma analizării faptelor, Comisia Naţională pentru Statut, Etică şi Litigii a decis: „1. Şedinţele CCJ Constanţa convocate în data de 31.07.2010 de două grupuri diferite din BPJ Constanţa sunt nestatutare; 2. Se anulează hotărârea nr. 1/31.07.2010 a CCJ Constanţa, semnată de Mircea Banias, preşedintele BPJ Constanţa; 3. Se anulează hotărârea nr. 1/31.07.2010 a CCJ Constanţa, semnată de Adrian Gheorghiţă, preşedinte de şedinţă (nr. 86/2.08.2010, cancelaria PDL); 4. Se anulează hotărârea nr. 2/31.07.2010 a CCJ Constanţa, semnată de Adrian Gheorghiţă, preşedinte de şedinţă (nr. 85/2.08.2010, cancelaria PDL); 5. Reuniunea CCL din 5.06.2010 este nestatutară". Cu alte cuvinte, nici adunarea de la judeţ, dar nici cea de la municipiu nu au fost statutare. Ar părea că Mircea Banias deţine avantajul, pentru că Maria Stavrositu a pierdut scaunul de la municipiu. Numai că, finalul hotărârii îi dă cu „tifla" şi preşedintelui interimar al organizaţiei judeţene: „În plus, se constată divizarea BPJ Constanţa şi în consecinţă imposibilitatea acestui organism de conducere de a emite decizii în conformitate cu Statutul PDL. Pentru a se intra în prevederile statutare, CNSEL consideră că este necesar ca BPN să aplice prevederile art. 95, alin. 1, lit. R, din statutul PDL". Articolul respectiv din „legea" democrat-liberalilor spune: „(r) stabileşte măsuri organizatorice în BPJ şi BPSMB a căror activitate politică se dovedeşte ineficientă şi poate organiza noi alegeri". Aşadar, nemulţumiţi de modul în care Banias gestionează situaţia în Biroul Permanent Judeţean, cei din CNSEL au considerat că Biroul Permanent Naţional ar trebui să ia măsuri. Poate chiar să-l dizolve. Numai că, BPN nu a făcut nimic şi a lăsat să fiarbă în continuare una dintre cele mai importante, dar şi mai conflictuale organizaţii din ţară. Asta, în ciuda faptului că şefii ambelor găşti din organizaţia locală se laudă pe la cine stă să-i asculte că sunt foarte bine văzuţi de către liderii Partidului Democrat Liberal, că au printre aceştia susţinători şi că, evident, în funcţia de poveste, fiecare este favoritul. Numai că, realitatea pare să-i contrazică, atât pe senatorul Mircea Banias, cât şi pe deputatul Maria Stavrositu. În ciuda faptului că partidul nu-şi permite să piardă un vot în Parlament, fie al unuia sau al altuia dintre cei menţionaţi anterior, se pare că neimplicarea BPN-ului se traduce prin susţinerea unui al treilea pentru a deveni liderul organizaţiei judeţene şi, în consecinţă, pentru cea municipală. Un individ văzut foarte bine la centru, care ar avea puterea să limpezească apele şi să calmeze spiritele democrat liberalilor constănţeni. Pentru că, aşa cum se ştie, când doi se ceartă, al treilea câştigă. Şi, din câte se pare, zicala românească se potriveşte foarte bine în războiul Banias - Stavrositu. Chiar şi în această stare de „agreement" politic.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pt dan 03 Dec, 2010 20:48 daniele, nu ti mai da comentarii. te am vazut la tv, esti jalnic
  • dan 03 Dec, 2010 16:53 Cunosc bine PDL Constanta! Singura sansa de liniste si performanta este Daniel Florea(actualul Presedinte AVAS)! Prin expertiza ,echilibrul si educatia sa poate revigora PDL-Constanta. Credeti-ma,stiu ce spun!
  • ponta v 03 Dec, 2010 08:57 banias a stricat totul la constanta el si cu interesele lui meschine,vrea sa i dea totul pe tava lui mazare,pdl trebuie sa scape de acest om care nu are ce cauta in acest partid.daca partidul o sa l mai tina pe acest om o sa aiba soarta pnt cd ului,grija mare.iar despre stavrositu cred ca ar trebuii sa conduca pdl municipiu,a dovedit ca este o luptatoare si merita o sansa.inca mai sustin cu pdl si vreau sa vad oameni echilibrati si fara interese
  • Sile this Millennium 03 Dec, 2010 03:27 Agamiţă Dandanache de la centru....( v."O SCRISOARE PIERDUTĂ " de I.L.Caragiale )