Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedia navelor Paris si You Xiu, povestita de Constantin si Andrei Cumpana

ro

09 Aug, 2008 00:00 2996 Marime text
1218225801.jpg

Interviu acordat de jurnalistul Constantin Cumpana, co-autor al cartii "Naufragiul navelor Paris si You Xiu, cel mai mare accident naval din istoria Portului Constanta"

In seara zilei de 4 ianuarie 1995, doua nave straine, "Paris" (pavilion Malta) si "You Xiu" (pavilion Hong Kong), s-au scufundat langa digul de Nord al Portului Constanta, luand in adancuri vietile a 54 de marinari: 27 de chinezi, 23 de filipinezi, trei greci si un bulgar.

Ce a insemnat naufragiul navelor "Paris" si "You Xiu" in istoria Portului Constanta?


A fost cel mai mare accident naval din istoria portului constantean, dar, in acelasi timp, si o mare incercare profesionala pentru autoritatile portuare locale, soldata, din pacate, cu un esec.
A fost un accident nefericit, care a dovedit ca stihiile dezlantuite ale naturii - valuri de 8-10 metri, ninsoare abundenta si viscolita, vant de peste 30 metri/ secunda, intuneric, temperatura scazuta -, coroborate cu indecizia si incompetenta unor comandanti de nave, dar si dotarea precara a celor care trebuiau sa indeplineasca misiunile de cautare si salvare, au dus la o cumplita tragedie, in care au murit 54 de oameni si au fost pierdute total si definitiv doua vrachiere de cate 26.000 tdw.

Cat timp a durat documentarea pentru aceasta carte?


Mult mai putin decat in cazul subiectelor pentru cartile despre "Independenta" si "Unirea", adica doar cateva luni.

Va pasioneaza tragediile navale si le-ati transpus in paginile cartilor. A cata lucrare de acest gen este aceasta?


Eu cred ca este vorba de dorinta de a aduce in fata opiniei publice fapte, documente, fotografii, declaratii si alte marturii despre aceste accidente tragice, in care au pierit atatia marinari si navele lor, sinistre navale despre care se stie foarte putin si cu date eronate sau chiar nu se stie deloc. Ma refer, in mod special, la catastrofele supertancurilor romanesti "Independenta" si "Unirea" si, iata, acum, la naufragiul navelor "Paris" si "You Xiu", subiectul celei de-a treia carti-document publicata de mine pana in prezent.

Despre ce intentionati sa scrieti in viitor? Vom mai afla povestea unui alt naufragiu sau va veti concentra asupra unor alte subiecte?


Am in lucru inca doua proiecte, care sunt intr-un stadiu destul de avansat. Urmatorul dintre acestea nu va mai avea nicio legatura cu marinarii, navele si tragediile navale, ci va fi absolut inedit, surprinzator si foarte interesant. Dati-mi voie sa pastrez secretul despre subiectul acestei carti, dar va pot deconspira ca lansarea acesteia va fi in prima jumatate a anului viitor.
Subiectul celei de-a cincea lucrari va fi un istoric al tuturor accidentelor navale in care au fost implicate nave romanesti, incepand din 1898 si pana in 2009, deci pe parcursul a 111 ani de navigatie maritima romaneasca. In acelasi volum, un capitol va fi rezervat marinarilor romani care au fost rapiti si sechestrati pe marile si oceanele planetei, au disparut sau au fost arestati, judecati, au fost condamnati si inchisi sau zac si in prezent prin inchisori straine. Mi-am propus ca acest ultim volum sa-l termin la sfarsitul anului viitor.

Cand si unde veti lansa cartea "Naufragiul navelor PARIS si YOU XIU"?


Cu permisiunea dumneavostra, doresc sa precizez ca aceasta carte-document este scrisa impreuna cu fiul meu, Andrei - Dorian, contine 279 de pagini, peste 160 de fotografii alb-negru si color si, fapt inedit, imagini subacvatice, color, ale epavelor "Sadu", "Paris" si "You Xiu", precum si obiecte recuperate de la acestea (cele doua nave s-au scufundat in imediata apropiere a navei "Sadu", tragedie navala produsa in dupa-amiaza zilei de 2 decembrie 1988, in urma careia au murit 15 marinari romani si au fost numai 7 supravietuitori - nota redactiei). Un alt capitol este rezervat relatarilor din presa locala si ale unor cotidiene centrale, deci unii jurnalisti din acea vreme isi vor regasi articolele si semnaturile in paginile acestei carti.
Lansarea cartii este programata pentru joi, 14 august a.c., ora 17,00, in aula Bibliotecii Judetene "Ioan N. Roman" din Constanta. Acest eveniment editorial este pregatit in colaborare cu Liga Navala Romana - filiala Constanta si Clubul Amiralilor din Constanta, fiind cuprins in cadrul manifestarii "Luna spiritualitatii marinaresti".
La acest eveniment editorial va fi prezentat filmul documentar "Si Dumnezeu se odihneste", inspirat de aceasta catastrofa si, fapt inedit, va fi organizata o mini-expozitie cu obiecte recuperate de la cele trei epave.
Prin intermediul ziarului dumneavoastra, doresc sa invit la acest eveniment pe toti cei care au avut legatura cu aceasta tragedie sau au fost implicati in operatiunile de cautare si salvare: scafandri, marinari, comandanti de remorchere, ofiteri ai Capitaniei Constanta, pompieri, politisti... Multi dintre ei vor avea surpriza sa se regaseasca in paginile acestei carti.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii