Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Ne-am facut de ras"

ro

23 Feb, 2004 00:00 1004 Marime text

ZIUA de Constanta rezolva problemele magistratilor

Aceasta a fost concluzia ministrului de Justitie, Rodica Mihaela Stanoiu, dupa ce, timp de cateva minute, in cadrul unei conferinte de presa, cei care au facut parte din delegatia care a insotit-o la Constanta nu au stiut sa raspunda concret la intrebarea adresata de reporterul nostru * Mai mult, Rodica Mihaela Stanoiu nu stia ca magistratii preluati de la Curtea de Conturi nu si-au primit salariile de trei luni de zile, ceea ce te duce cu gandul ca cei care ar trebui sa o informeze cu privire la tot ce misca in sfera de activitate nu fac acest lucru * Ea ne-a multumit pentru ca i-am adus la cunostinta aceasta problema si ne-a promis ca astazi vom primi un raspuns oficial * Cu toate acestea, nu putem sa nu ne intrebam: daca Stanoiu nu stie despre problemele de salarizare ale "subordonatilor", ce sa mai spunem despre memoriile pe care oamenii necajiti le trimit la minister, asteptand o rezolvare

In prezenta ministrului de Justitie, Rodica Mihaela Stanoiu, si a altor oficialitati constantene, sambata, a fost inaugurat sediul Tribunalului Constanta, o cladire de mare valoare arhitecturala, care este inscrisa pe lista monumentelor istorice ale Romaniei.Cladirea acestei instante a fost supusa unor ample lucrari de reparatii capitale, amenajare, consolidare si restaurare, fiind un important obiectiv in cadrul amplului program de investitii derulat de Ministerul Justitiei in vederea reabilitarii sediilor de instante din toata tara. Asa cum atesta documentele de epoca, cladirea actuala a Tribunalului Constanta a fost edificata in perioada 1904-1906, avand ca destinatie resedinta de vara a familiei regale. Imobilul a intrat in administrarea Ministerului Justitiei in anul 1922 si a fost inaugurat ca nou sediu al Curtii de Apel Constanta la 16 septembrie 1923. Gradul avansat de deteriorare a determinat inceperea lucrarilor de consolidare si de reparatii capitale in luna octombrie 2001, lucrarile derulandu-se pe o perioada de doi ani. Tribunalul Constanta a inceput sa functioneze in luna noiembrie a anului trecut, iar momentan aici se afla sectia civila, comerciala, precum si biroul de carte funciara. Conform declaratiei date de catre ministrul secretar de stat Corina Dumitrescu, valoarea totala a investitiilor a fost de peste 46 de miliarde de lei, alocate de la bugetul Ministerului Justitiei.

Cladiri moderne, magistrati putini

Probabil afectata inca de raportul baronesei Emma Nicholson, care, printre altele, a recomandat alocarea mai multor resurse sistemului juridic, in cadrul festivitatilor, ministrul Justitiei, Rodica Mihaela Stanoiu, a vorbit foarte mult despre reforma din Justitie. Ea a recunoscut ca numarul magistratilor este insuficient in comparatie cu volumul de munca, insa a mentionat ca, pe viitor, se va rezolva si aceasta problema. Referitor la salile de judecata deosebit de moderne existente acum la Tribunalul Constanta, Stanoiu a mentionat ca nu a mai vazut asa ceva nicaieri prin tara. "Mai este putin si se va termina si constructia Palatului de Justitie din Constanta. Sa vedem atunci daca mai spune cineva ceva de reforma", a spus ministrul.

"ZIUA de Constanta" intervine pentru salariile magistratilor

In cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia acestui eveniment, reporterul cotidianului nostru l-a intrebat pe ministrul Justitiei daca stie ca magistratii preluati de la Curtea de Conturi nu si-au primit salariile de trei luni de zile si cand va fi posibil acest lucru. Vadit incurcata si in necunostinta de cauza despre acest subiect, Rodica Mihaela Stanoiu a pasat raspunsul presedintelui Tribunalului Constanta, judecator Mihaela Ganea. La randul ei, aceasta nu a dat un raspuns concret, moment in care Stanoiu a pus-o sa raspunda la intrebare pe sefa Directiei Economice din cadrul Ministerului Justitiei, Ani Dumitrache, ce facea parte din delegatia de la Bucuresti. Spre surprinderea multora si chiar a ministrului, aceasta s-a balbait cateva minute fara a raspunde la intrebare. Fara sa vrea, a lasat sa se inteleaga ca situatia este valabila la nivelul intregii tari. In cele din urma, ea a fost oprita din balbaiala chiar de Rodica Stanoiu, care, destul de suparata, ca o concluzie finala, a spus: "Asta este. Ne-am facut de ras la aceasta intrebare. Nu stiam despre aceasta problema si va multumesc ca mi-ati pus aceasta intrebare. Va promit ca luni (n.r. - astazi) veti primi un raspuns oficial din partea mea". In urma acestei intamplari nu am putut trage decat o singura concluzie. Se pare ca cei care ar trebui sa o informeze cu privire la tot ce misca prin minister nu fac acest lucru. Mai mult, nu putem sa nu ne intrebam: daca Rodica Stanoiu nu stie despre problemele de salarizare ale "subordonatilor", ce sa mai spunem despre memoriile pe care oamenii necajiti le trimit la minister, asteptand o rezolvare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii