Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:52 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu in RP Chineza

ro

09 Sep, 2009 22:45 985 Marime text

vizita_china_1.jpgAutoritatile chineze s-au aratat interesate de participarea la proiecte de investitii în zona Marii Negre.

Relatia bilaterala dintre România si China este foarte buna si exista resurse pentru fi dezvoltata în continuare, atât în plan politic, cât si economic, a reiesit din convorbirile purtate de ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu, în timpul vizitei oficiale pe care o face la Beijing, în contextul aniversarii a 60 de ani de relatii bilaterale.

Seful diplomatiei române, Cristian Diaconescu, a avut astazi o întrevedere cu omologul sau chinez, YANG Jiechi, întâlnirea fiind precedata în cursul zilei de ieri de contacte cu mai multe oficialitati chineze, printre care LIU Jieyi, seful-adjunct al Departamentului Relatii Internationale al PCC si ZHAO Jinjun, vice-presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez.

"Ambele tari sunt interesate atât de aprofundarea dialogului structurat la toate nivelurile politice, pe teme strategice de interes reciproc din zona cooperarii multilaterale, regionale si bilaterale, cât si de dezvoltarea relatiilor economice si comerciale. În acest sens, am identificat împreuna cu interlocutorii chinezi patru paliere care ar putea sa fie baza dezvoltarii viitoare a relatiilor economice si comerciale bilaterale: dezvoltarea colaborarii la nivelul IMM-urilor, realizarea de parteneriate industriale sectoriale; cooperarea strânsa la nivelul administratiilor locale pentru identificarea de proiecte de interes reciproc; implicarea în proiectele si programele promovate de Uniunea Europeana;", a declarat presei ministrul Cristian Diaconescu.

vizita_china_2.jpgCele doua parti au manifestat preocupare fata de reducerea deficitului comercial bilateral dintre România si Republica Populara Chineza. China este interesata de dezvoltarea unor proiecte de investitii în tara noastra, în domeniile infrastructurii, constructiilor si turismului. În acest sens, s-a convenit asupra importantei convocarii, în perioada urmatoare, a Comisiei Mixte inter-guvernamentale si a Grupului de lucru pe probleme de infrastructura.

Partea chineza a aratat ca încurajeaza exportatorii din România sa patrunda pe piata de consum din Republica Populara Chineza, dorind sa sublinieze ca, din punct de vedere politic, o implicare activa a acestora este dorita si asteptata.

Autoritatile chineze s-au aratat interesate de participarea la proiecte de investitii în zona Marii Negre.

Ambele parti au exprimat disponibilitate privind deschiderea reciproca a unor filiale ale principalelor institutii bancare din România si Republica Populara Chineza, în cele doua capitale.

România si Republica Populara Chineza vor continua cooperarea si acordarea sprijinului reciproc în cadrul mecanismelor ONU, precum si în legatura cu Consiliului de Securitate al ONU.

În cursul discutiilor ministrului român de externe cu omologul chinez a avut loc un schimb de opinii privind problematica neproliferarii si combaterea riscurilor asimetrice, context în care au fost abordate evolutiile din Peninsula Coreeana, Iran, Afganistan si zona Marii Negre.

Partea chineza a subliniat atentia cu care urmareste contributia României la dezbaterile privind dezvoltarea si consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzator dintre Republica Populara Chineza si Uniunea Europeana.

A fost exprimat sprijinul pentru eforturile României privind consolidarea cooperarii între tarile riverane Marii Negre, precum si în ceea ce priveste configurarea principalelor coridoare energetice, considerând ca este esentiala asigurarea caracterului multilateral si divers al surselor de aprovizionare.

Partea chineza a salutat pozitia consecventa a României de respectare a principiului recunoasterii unei singure Chine si a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Populare Chineze.

Cele doua parti si-au exprimat satisfactia privind oportunitatea de a încheia, în perioada urmatoare, un Memorandum de Întelegere privind deschiderea, în regim de reciprocitate, a unor institute culturale în cele doua capitale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii