Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un viciu istoric" - expozitie de pipe la Mangalia

ro

12 Aug, 2009 02:30 6751 Marime text

pipe.jpgMuzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Casa Tătărească „Zulfie Totay" Cobadin şi pictorul Robert Perko, organizează mâine, 12 august 2009, ora 10.00, în cadrul Festivalului Callatis 2009, vernisajul expoziţiei temporare de pipe cu titlul „Un viciu istoric".

Directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, afirmă că expoziţia de pipe „Un viciu istoric" a fost organizată pentru a urmări „traiectoria" pe care viciul istoric, tutunul, l-a avut în decursul secolelor. Tutunul este o plantă din America de Sud, care ajunge în Europa după descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1492). În secolul VI, comunităţile umane din America de Sud foloseau tutunul pentru durerile de cap şi pentru vindecarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe.

„Ulterior, tutunul a devenit «un viciu istoric», după cum sugerează şi titlul expoziţiei. Astfel, vom expune peste 200 de pipe ce provin din colecţiile MINA Constanţa, din colecţiile ICEM Tulcea şi din depozitul muzeului nostru. La acestea adăugăm o frumoasă colecţie de pipe aparţinând pictorului Robert Perko. Pipele expuse sunt confecţionate din ceramică, lemn sau spumă de mare. Narghileaua, acel instrument de fumat oriental cu o vechime de peste o mie de ani, face şi ea parte din expoziţia noastră. Avem câteva exemplare pe care le prezentăm publicului interesat de istoria tutunului. De asemenea,  am organizat şi un colţ cu specific tătăresc, cu exponate din colecţia Casei Tătăreşti «Zulfie Totay» din Cobadin", afirmă dr. Sorin Colesniuc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii