Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemul privat de pensii, un ajutor pentru o batranete mai linistita

ro

29 Aug, 2005 00:00 798 Marime text

O alternativa viabila pentru sistemul public

Din cauza numarului mare de restructurari, a scazut numarul celor care platesc taxe catre stat * Sistemul privat de pensii este vulnerabil in fata somajului si imbatranirii populatiei * Acest sistem nu il inlocuieste pe cel public, ci ii sare in ajutor * Legea nr.411/2004 reglementeaza infiintarea, organizarea si supravegherea sistemului fondurilor de pensii administrate privat

Sistemul public de pensii, datorita ratei crescute a somajului si a numarului mare de concedieri poate intra in colaps, potrivit declaratiilor directorului Casei Judetene de pensii (CJP), Oscar Benes. Sistemul este slabit chiar si in statele cu o economie mai puternica decat a tarii noastre si nu mai poate face fata cerintelor din ce in ce mai mari. Marea problema a CJP este ca, din cauza numarului mare de restructurari a scazut numarul celor care platesc taxe catre stat. Astfel, scade bugetul celor care platesc ajutoarele sociale, printre care si al institutiei conduse de Benes, dar creste numarul celor care primesc ajutor social. Oscar Benes a declarat ca pensiile publice trebuie sa treaca printr-o reforma, pentru ca va deveni insuportabil pentru angajati. O alternativa viabila ar fi, potrivit declaratiilor directorului CJP, sistemul privat de pensii. Acesta ar oferi angajatilor posibilitatea sa primeasca o pensie mai mare decat cea pe care o primesc din sistemul de stat. De asemenea, numarul mare al celor care lucreaza fara forme legale de angajare este o problema, pentru ca acestia nu platesc taxele catre stat. Sistemul public este potrivit pentru a preveni saracia varstnicilor si pentru a atinge obiective distributive. Mai mult, meritele lui constau in distribuirea mai corecta intre generatii a inflatiei si a riscurilor provocate de catastrofe (razboaie, recesiuni). Daca veniturile din pensii sunt incluse in salarii, varstnicii pot fi implicati in imbunatatirea starii intregii societatii. Reprezinta totusi un dezavantaj faptul ca cei in varsta depind de capacitatea si vointa generatiei tinere de a suporta povara financiara a sistemului de pensii. Acesta este vulnerabil in fata somajului si imbatranirii populatiei. Deoarece finantarea se bazeaza de obicei pe contributiile asezate asupra salariilor brute, stimulentele salariale sunt reduse. In principiu, sursa principala de finantare, in cazul sistemului public de pensii, o reprezinta contributiile atat ale angajatilor cat si ale angajatorilor.

Suplimentarea pensiei publice prin cea oferita de sistemul privat

O alternativa pentru ajutorarea sistemului public, o reprezinta sistemul privat de pensii. Componenta obligatorie este mai bine consolidata prin asigurarea pensiilor private, ce are ca rol, suplimentarea pensiei acordata de sistemul public. Legea nr.411/2004 reglementeaza infiintarea, organizarea si supravegherea sistemului fondurilor de pensii administrate privat. Pensia privata reprezinta suma, platita lunar, unui participant, pe viata sau beneficiarului desemnat de acesta. Fondul de pensii se constituie prin contract de societate civila, incheiat intre minimum 100 de membri fondatori. Cand un angajat devine participant la un fond de pensii si plateste contributiile, numarul lunar de puncte stabilit pentru acestea, conform Legii nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Fondul de pensii private va fi gestionat de un administrator, respectiv o societate comerciala pe actiuni, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul si plata pensiilor administrate privat. Activitatea fondului privat de pensii este supravegheata de catre Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii, care are autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului si isi exercita autoritatea pe intregul teritoriu al Romaniei. Aceasta functioneaza in conformitate cu prevederile legii si este desemnata pentru controlul si reglementarea domeniului. Comisia autorizeaza functionarea fondului de pensii pe baza cererii administratului. Sistemul privat ii poate ajuta pe cei care platesc contributie lunara sa aiba o batranete lipsita de grijile financiare pe care le "asigura" sistemul de stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii