Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SAR si precedentul Mazare (document)

ro

12 Jan, 2010 01:34 1481 Marime text
radu_mazare.jpgÎn luna decembrie a anului trecut, Societatea Academică din România anunţa că i s-a dat câştig de cauză în procesul intentat Primăriei Constanţa.

În dosarul 40514/3/2009, Tribunalul Bucureşti a admis, în şedinţa din 9 decembrie a.c., acţiunea intentată de SAR împotriva instituţiei conduse de Radu Mazăre. Instanţa a admis în parte plângerea şi „obligă pârâta să comunice informaţiile solicitate de reclamant prin cererea nr. 1634/21.09.2009 în 30 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a prezentei sentinţe". Şi, chiar dacă se aşteptau la un răspuns din partea municipalităţii constănţene, condusă de Radu Mazăre, acesta nu a venit. Acţiunea Societăţii Academice din România vine ca urmare a refuzului primăriei lui Mazăre de a furniza informaţii în baza Legii 544/2001. SAR a reclamat încălcări ale prevederilor legii achiziţiilor publice şi restricţionări nejustificate ale accesului la informaţii. Şi, se pare că răspunsul se va mai lăsa aşteptat. Sorin Ioniţă, director de cercetare al Societăţii Academice din România spune că, deocamdată, comunicarea soluţiei în această cauză nu a ajuns la ei. „Nici nu ştim dacă au făcut recurs. Aşteptăm comunicarea soluţiei. Suntem siguri că va mai dura, însă nu contează, pentru că noi dorim să creăm un precedent prin acest proces. Vrem să arătăm că se pot afla informaţiile de interes public. Vrem să avem un precedent şi să ajungem până la executare", a mai apus Ioniţă.

„Caterincă" a la Constanţa

Dar cum s-a ajuns la acest proces?! Într-un raport al Societăţii conduse de Alina Mungiu Pippidi, pe care îl puteţi vedea pe www.ziuadeconstanta.ro, primăria lui Mazăre a fost descrisă ca fiind „opacă". SAR a cerut, în baza Legii 544/2001, mai multe informaţii referitoare la achiziţiile publice vizând opt contracte cu agenţii de presă şi publicitate, firme de pază şi securitate şi întreţinerea domeniului public. Numai că Primăria lui Mazăre a preferat să dea un răspuns „la mişto", în loc să facă aşa cum spune legea liberului acces la informaţia de interes public. După cum se ştie foarte bine, municipalitatea a evitat un timp îndelungat să răspundă adreselor având la bază această lege. Ba mai mult, în raportul celor de la SAR, Primăria Constanţa este dată şi exemplu, printr-un „specimen" de răspuns de n-a văzut Parisul. Într-un document dat publicităţii de către Societatea Academică din România în luna octombrie a anului trecut, se spune că „într-o categorie aparte de expresivitate merită încadrat refuzul Primăriei Constanţa, (...) care condiţionează accesul la date despre contracte publice de prezentarea de informaţii similare de către solicitantul privat". În documentul ataşat în raport putem observa cum Radu Ştefan Mazăre, cu semnătură şi ştampilă, cere celor de la SAR „în vederea eliminării tuturor suspiciunilor care există cu privire la Instituţiile Administraţiei Publice Locale, precum şi pentru o bună cunoaştere reciprocă, pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra societăţii dumneavoastră, ţinând cont că la nivel local nu prea avem cunoştinţă de acţiunile organizate, pentru informarea corespunzătoare a cetăţenilor municipiului Constanţa, vă solicităm următoarele date cu privire la: activitatea profesională, modul de exercitare a acesteia; surse de venit (donaţii, contracte etc); toate contractele de donaţie sau alte contracte prin care obţineţi venituri; structura de personal, angajaţi şi colaboratori; salariile angajaţilor şi colaboratorilor, acordul părţilor; cheltuielile privind toate deplasările, deconturile etc.; cheltuieli de protocol; bilanţul anual şi balanţele lunare". Şi asta numai pentru că SAR a avut tupeul, din punctul de vedere al lui Mazăre, să ceară informaţii în legătură cu achiziţiile publice ale primăriei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii