Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să ne lămurească mortul... Dobre a semnat un Certificat de Urbanism între două ale lui Calapod?! (documente)

ro

06 Apr, 2011 02:37 4404 Marime text
cap_8.jpg„Nu a solicitat PUZ, nu a solicitat aviz de la Autoritatea Aeronautică Română, nu a lăsat consilierii PDL să participe la şedinţa pentru validarea referendumului de anul trecut..."

Scandalul iscat săptămâna trecută la societatea Ecological Center din Năvodari nu şi-a pierdut încă ecoul şi, se pare, va mai dura ceva vreme.

Doru_Calapod_Ion_Dobre.jpgProcurorul Teodor Niţă a descins pe 29 martie la firma din Năvodari în căutarea unui Certificat de Urbanism. De altfel, se pare că actul administrativ este cheia întregului mister care planează în jurul Centrului de gospodărire deşeuri industriale pe care societatea doreşte să îl înfiinţeze la mică distanţă de oraşul condus de Nicolae Matei. Care este, de fapt, problema Certificatului?! Actul administrativ cu numărul 715 din 10 august 2004 poartă semnătura lui Ion Dobre. Acesta a fost primar, însă, în luna iunie 2004, prin decizia Judecătoriei Constanţa nr. 6549 din 23.06.2004, a fost înlocuit cu Tudorel Calapod, cel care a câştigat scrutinul din acel an. „Atunci au fost nişte probleme, nişte contestaţii, a durat mai mult. Nu cred că fusesem validat la acea dată. Eu cred că domnul Dobre era încă primar", spunea Calapod săptămâna trecută. Dar, acum pare să se fi răzgândit. „Da, eu eram primar. Dar domnul Dobre a semnat acel certificat înainte să fiu eu pus pe funcţie. Documentaţia era făcută, doar că solicitantul nu plătise taxa. Şi aşa, l-a semnat pe timpul lui, dar a fost înregistrat pe timpul meu, în ziua în care au plătit taxa. Înseamnă că solicitantul atunci a venit să-l ia. Când a plătit taxa a fost înregistrat. Aşa se procedează şi acum. Sunt sigur că au mai fost şi alte acte eliberate în timpul mandatului meu semnate de Dobre", zice acum fostul primar de la Năvodari, actual şef al Registrului Auto Român. Menţionăm că, potrivit Certificatului de Urbanism 715 din 10.08.2004, semnat de Ion Dobre, în calitate de primar, eliberat în urma cererii Ecological Center SRL din 9 iunie 2004, se arată că „s-a achitat taxa de 5.155.000 lei conform chitanţei nr. ... din 10.08.2004".

Unul mie, două ţie...

În aceeaşi zi fatidică de 10 august 2004 au mai fost semnate Certificate de Urbanism. De această dată de însuşi Tudorel Calapod. Este vorba despre actele ce poartă numerele 714 şi 716. Putem observa că cererile solicitanţilor au fost făcute pe 20 iulie 2004, respectiv 14 iulie 2004 şi că taxele au fost plătite în aceleaşi zile. Deci, după cum a explicat Calapod, ar fi trebuit să li se elibereze şi Certificatele dacă tot au tăiat chitanţa, nu?!

Actualul edil de Năvodari, Nicolae Matei, cel care se luptă cu cei de la Ecological Center de vreme bună pentru împiedicarea înfiinţării Centrului de gospodărire deşeuri industriale, spune că, din punctul său de vedere, Calapod este de partea italienilor. „Nu a solicitat PUZ, nu a solicitat aviz de la Autoritatea Aeronautică Română, nu a lăsat consilierii PDL să participe la şedinţa pentru validarea referendumului de anul trecut, el fiind şeful filialei locale a partidului, democrat-liberalii nu au cerut să fie reprezentaţi în circumscripţiile electorale la referendum... S-a văzut părtinirea. Şi cum se face că ce spune Calapod spune şi italianul? Mă acuză că aş avea la firma mea în obiect de activitate colectarea deşeurilor periculoase şi nu le-am răspuns până nu am verificat. Nu am avut niciodată acest obiect de activitate la firmă. La Baza 13 Ovidiu am închiriat unei societăţi comerciale care colectează deşeuri de hârtie şi sticle de plastic", spune Matei. Acesta a mai arătat că, din câte cunoaşte, s-a declanşat urmărirea penală în cauză: „Am angajat un avocat care asistă la toate demersurile procurorului. Mă aştept să înceapă urmărirea penală şi împotriva lor, ca persoane. Voi face toate demersurile să desfiinţez hotărârea judecătorească prin care mi se impune să semnez autorizaţia de construire pentru acel centru. Am documente noi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, de la Parchet şi sunt sigur că voi reuşi". Certificatul din 2004 nu este singurul emis de Primăria Năvodari pentru Ecological Center. În 2005, Tudorel Calapod a mai parafat unul, pentru înfiinţarea unui centru de deşeuri nepericuloase şi netoxice. Surse din interiorul anchetei spun că, la acea vreme, Agenţia de Mediu a atras atenţia că actul administrativ nu este în concordanţă cu proiectul celor de la Ecological Center. Aşa că, în 2007, Calapod şi-a mai pus o dată semnătura pentru italieni cu centrul de deşeuri. Din nefericire, singurul om care ne-ar putea spune când, dacă sau în ce condiţii a semnat Certificatul de Urbanism din 2004 pentru Ecological Center este Ion Dobre. Din păcate, acesta a decedat în urmă cu câţiva ani.

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii