Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"O să aibă şi... bulan" Ce va face Poliţia Locală

ro

08 Feb, 2011 00:00 3935 Marime text
Politia_Locala.jpgConstănţenii au decis în urma chestionarului: vor Poliţie Locală, care să funcţioneze la capacitate maximă.

Aşa că autorităţile locale se vor pune pe treabă. Acompaniat de Vasile Bălan, actualul şef al Poliţiei Comunitare, primarul Radu Mazăre a explicat cum va fi înfiinţată noua structură şi care vor fi atribuţiile poliţiştilor locali. Poliţia Locală va fi funcţională în septembrie, când primarul Radu Mazăre a promis că îi va pune să defileze în faţa constănţenilor, să îi cunoască, să le vadă dotările, după care vor intra în cartiere. Evident, edilul a lansat şi o rugăminte către firmele de pază: "Rog firmele constănţene, societăţile care au putere şi doresc să ne ajute în înfiinţarea şi dotarea acestei poliţii locale să mă contacteze, să ne contacteze la primărie, pe mine personal, la cabinetul meu, şi, în măsura în care pot, să vină în sprijinul constănţenilor, donându-ne sau punându-ne la dispoziţie câte una, două, trei, depinde cât pot, maşini, pentru a asigura dotarea acestei poliţii. Asta înseamnă ca printr-un contract să ne cedeze folosinţa maşinii cu tot cu combustibil pentru o perioadă pe care ei consideră că o pot suporta. Ce să primească înapoi? Laude şi felicitări! Avem nevoie de Loganuri albe, vreo 30, din care zece avem deja. Avem promisiuni pentru câteva dintre ele, dar dacă mai sunt patroni, directori, manageri de firme care pot veni în ajutorul nostru îi aşteptăm".

Propunere de angajare pentru cei "uşuiţi" din MAI

Urmează ca municipalitatea să demareze procedurile de angajare şi de instruire pentru cei care ne vor veghea liniştea. Vasile Bălan a explicat că după publicarea rezultatului sondajului, Poliţia Locală trebuie să se înfiinţeze, procedură ce va fi demarată la prima şedinţă de Consiliu Local. "La următoarea şedinţă trebuie să aprobăm regulamentul de funcţionare şi organizare al poliţiei locale. Apoi facem demersurile, în baza condiţiilor stabilite de Consiliul Local. Trebuie să trimitem solicitarea la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru a putea organiza concursurile de angajare. Unul sau mai multe, în raport de câte persoane se prezintă. Apoi, ministrul Administraţiei şi Internelor va emite un ordin şi va stabili centrele MAI unde aceşti poliţişti locali urmează să facă aceste cursuri. După ce rezolvăm cu angajarea, trebuie să luăm măsurile la uniforme, să facem licitaţie pentru aceste uniforme", a declarat Bălan. Şeful Poliţiei Comunitare a mai explicat că există un proiect de lege care spune că ar trebui să aibă prioritate cei care vor fi daţi afară din Poliţie, cei pe care i-a "măscărit" ministrul Administraţiei şi Internelor, făcându-i hoţi şi beţivi. "Dă afară beţivii şi corupţii şi îi aduce să îi angajăm noi. Eu cred că cel mai bine ar fi să fie un concurs la liber, să îi angajăm noi", a replicat primarul Radu Mazăre. Poliţia Locală se va forma prin comasarea cu Corpul de control a fostei Poliţii Comunitare şi va avea 370 de angajaţi. "Avem 102 şi ne mai trebuie 269. Din cei 370 vor rămâne la Corpul de Control doar 50 de oameni, iar 320 vor fi poliţişti care vor merge pe străzi. Salariile vor fi ca ale celorlalţi angajaţi din primărie, 7, 8, 9 milioane de lei", au explicat Mazăre şi Bălan. Politia_locala_-_Vasile_Balan___.jpg

"Nu ştim încă unde va fi sediul"

Potrivit celui din urmă, uniformele purtate de poliţiştii locali vor fi negre. Primarul este deja mândru de Direcţia pe care nici măcar nu a înfiinţat-o: "Vom acoperi tot oraşul cu aceste 30 de maşini". Şeful Poliţiei Comunitare a povestit că viitorii poliţişti locali vor fi dotaţi cu tot ce le trebuie: pistol cu glonţ, cătuşe, baston, lanternă, spray iritant lacrimogen. La care primarul Mazăre a avut o curiozitate: "Vor avea şi bulan?!". După depăşirea momentului, a venit timpul să aflăm ce vor face cu exactitate poliţiştii locali, care le vor fi îndatoririle şi limitele în lupta contra răufăcătorilor: "Răufăcătorii pot fi conduşi la sediul poliţiei, unde va fi o încăpere pentru identificare şi vor putea fi reţinuţi până la 12 ore. Pentru identificare. Nu ştim încă unde va fi sediul Poliţiei Locale. Nu vor avea drept de cercetare penală. Fac proces verbal pe care îl dau, sub semnătură, la poliţia naţională. Constată contravenţii şi dau sancţiuni în toate domeniile prevăzute de lege: în domeniul ordinii şi liniştii publice, al circulaţiei, pot opri maşini, în domeniul inspecţiei în construcţii şi a afişajului stradal, în domeniul protecţiei mediului şi a comerţului neautorizat şi în domeniul evidenţei populaţiei. Pe linie de circulaţie, atribuţiunile sunt foarte mari. După constituire, se aplică codul rutier. Puncte amendă, puncte penalizare. Banii din amenzi se vor duce la bugetul local, dar nu vrem să ne facem o sursă de venituri din amenzi. Se vor ocupa mai mult de fluidizarea traficului".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 08 Feb, 2011 08:11 Nea Vasile ai o banuplie in spate pe care scrie anchetat, sti tu ceva si nu spui inca.Te pupa tata.