Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre despre tăierea subvenţiei pentru încălzire „Va fi rău!"

ro

31 Aug, 2011 20:00 2255 Marime text
subventie-calorifer.jpg „Eu nu mai am de unde să iau. Doar să întrerup asfaltarea, că bugetul este public, îl ştiţi"

Guvernul a aprobat actul normativ privind acordarea subvenţiilor la încălzire doar persoanelor cu venituri mici. Aşa că, ajutoarele pentru încălzire se vor acorda în acest an doar persoanelor considerate vulnerabile, adică familiilor care au venituri de până la 786 de lei de persoană.

Primarul Radu Mazăre nu ştia încă, ieri la amiază, cum va fi situaţia, dar avea o certitudine: „Va fi rău. Va fi rău că nu e bine cu Băsescu". Întreţinerea va „usca" populaţia în această iarnă, iar subvenţia dată de municipiu nu va ajunge nici ea cât pentru a salva pe cineva. „Primăria are aceeaşi sumă de bani pe care o aloca pentru subvenţie. Eu am vorbit ieri cu o femeie în vârstă, care nu prea înţelegea şi i-am spus: mamaie, mata plăteai jumătate, că jumătate era subvenţionat. Aoleu! Femeia avea 9 milioane. Deci, vei plăti dublu. Aoleu, aoleu! Deci, primăria are aceeaşi sumă de bani. Acum, Guvernul, subvenţionând, din câte am auzit declaraţii, că eu nu am văzut nimic scris şi nu pot să mă apuc să fac calcule până nu există o hotărâre de Guvern şi văd tranşele şi valoarea şi aşa mai departe, Guvernul va acorda un ajutor numai până în 785 de lei. Dar, ajutorul acesta va fi pe tranşe, proporţional cu valoarea costului gigacaloriei. Eu trebuie să îl iau şi să văd cum redistribui banii primăriei, în aşa fel încât măcar cei săraci şi cu veniturile mici să plătească la fel ca anul trecut", a spus edilul.

„E o absurditate ce se întâmplă în România"

În concluzie, va fi rău, spune el, dar calculele sunt destul de complexe: „Cert este că, după nasul meu, după banii pe care îi alocă Guvernul, pe care îi economiseşte, că i-aţi auzit cum se bat cu cărămida în piept că ei economisesc. Păi de unde economisesc, de la oameni... Oamenii vor plăti gigacaloria pe care nu o mai subvenţionează Guvernul, asta este economia. După nasul meu de la valorile de la treptele mai mari, unde ei nu mai subvenţionează, va fi de la rău spre foarte rău. Eu nu mai am de unde să iau. Doar să întrerup asfaltarea, că bugetul este public, îl ştiţi. Că se duce o sumă enormă la subvenţie. Pe asta o să o luăm şi o să o redistribuim. În rest, ca să pună bani în plus o să pun bugetul pe masă şi o să vedem. Tăiaţi asfaltul şi mai daţi la căldură. Tăiaţi ce cheltuieli mai avem, că nu mai avem...". Mazăre nu ştie câţi locuitori ai oraşului vor fi debranşaţi de RADET pentru neplata facturilor, însă este convins că nu vor fi puţini. Dar,, planuri există", cu fonduri de la BERD. „Eu sunt în discuţii cu BERD care face un studiu pe banii lor despre o posibilă investiţie de a înlocui sau nu actualul CET sau de a face nişte distribuitoare de căldură, altele decât are RADET-ul, să facă la fiecare bloc, în aşa fel încât să îşi poată regla temperatura mult mai uşor. Problema este următoare: gigacaloria pe care o vinde atât CET-ul, cât şi un investitor privat care ar face un CET cu o gigacalorie mai ieftină, valoarea ei este reglementată de ANRE şi de Guvern şi nu poate să o vândă populaţiei mai ieftin. Dacă eu, Mazăre, vin şi vă fac un CET, eu, nu ştiu, investitor, eu, Radu Mazăre din Israel să zic, vin şi fac un CET şi vreau să dau gigacaloria cu 30% mai ieftin nu mă lasă ANRE-u'. E o absurditate ce se întâmplă în România", a mai spus primarul.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii