Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„La şcoală a căzut tavanul, la biserică au crăpat pereţii" Casele din Crucea, în pericol de prăbuşire

ro

31 Jan, 2011 02:00 2393 Marime text
cap_6.jpgPrimarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a solicitat factorilor cu putere de decizie să se implice în găsirea unor soluţii astfel încât comunitatea locală să nu aibă de suferit

Casele locuitorilor din comuna Crucea sunt în pericol să se dărâme. Cauza: traficul greu de pe DN 2A care s-a intensificat odată cu închiderea podului de la Cernavodă.

Crucea_indicator_03.jpgPrimarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, ne-a declarat că situaţia este foarte gravă pentru că traficul intens al autocamioanelor, la ore târzii în noapte şi fără a respecta restricţiile de viteză, pune în pericol clădirile situate în apropiere de axul drumului. „Sunt probleme şi la căminul cultural, la şcoala reabilitată a căzut tavanul, la biserică s-au crăpat pereţii, dar şi la casele oamenilor. Am trimis adrese către toate autorităţile cu putere de decizie - Prefectură, Consiliul Judeţean şi Drumuri Naţionale - pentru a le sesiza problema cu care ne confruntăm şi pentru a se găsi măsuri cât mai repede", a afirmat edilul. Potrivit primarului, traficul greu a pus întotdeauna probleme comunităţii locale din Crucea, care este traversată de DN 2A, însă, după închiderea podului de la Cernavodă, valorile de trafic au crescut afectând în mod negativ viaţa locuitorilor.

„Zici că e cutremur de cinci grade"

„Din totdeauna au existat probleme din cauza traficului greu de pe DN, dar, odată cu închiderea podului de la Cernavodă, tot traficul greu din Moldova şi, practic, din toată ţara, a fost direcţionat pe DN 2A, trecând şi pe la noi prin comună. Nu ar fi o problemă chiar aşa de mare dacă s-ar respecta restricţia de viteză, însă, pe timpul zilei, pentru a scăpa de cântar, aceste camioane stau mai mult prin parcări, iar noaptea trec cu cârdul, câte 10-15 odată, şi cu viteză excesivă. Când scapă, trec precum glonţul prin comună, de ai impresia că este cutremur de cel puţin cinci grade. Oamenii plâng că li se dărâmă casele, pentru că majoritatea clădirilor au 50-60 de ani şi au fost construite din chirpici, fără o temelie rezistentă, că aşa erau vremurile atunci. Nu era trafic ca în zilele noastre", a precizat primarul Frigioi. Edilul-şef al comunei Crucea a precizat că nu poate reglementa această problemă printr-o hotărâre a consiliului local, întrucât este vorba despre un drum naţional, chiar european.

Autocamioanele circulă cu viteză excesivă

„Trebuie găsită o soluţie pentru ca această situaţie să nu treneze, mai ales că podul de la Cernavodă va fi închis un an, din câte am înţeles. Nu ştiu dacă există o altă variantă de trafic, pentru că şi dacă aceste camioane ar lua-o pe malul Dunării, pe la Topalu, ar afecta localităţile din zonă: Topalu, Seimeni... Dacă s-ar respecta viteza legală, de 50 de kilometri pe oră, nu ar fi o problemă chiar aşa de mare, însă în condiţiile în care circulă cu viteză excesivă, este o problemă destul de serioasă. Am investit atâţia bani în obiectivele locale şi acum sunt în pericol să fie distruse şi este păcat", a adăugat Gheorghe Frigioi. Primarul a precizat că în urma discuţiei cu prefectul judeţului, Claudiu Palaz, acesta i-a spus că va convoca o întâlnire la care să fie prezenţi şi reprezentanţi de la Drumurile Naţionale, dar şi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, pentru a găsi împreună o soluţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii