Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inlocuitorii lui Mark vin abia la anul

ro

28 Oct, 2009 01:30 1680 Marime text
delfinariu_04.jpgChiar dacă spera ca, până la sfârşitul acestui an, să poată aduce cei trei delfini noi din China, Adrian Mînăstireanu, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, s-a văzut în imposibilitatea de a face acest lucru.

Problema, în acest moment, o reprezintă modul în care delfinii vor ajunge din China la Delfinariul din Constanţa. Iniţial, Mînăstireanu a sperat că până la finele lui 2009 să aducă în ţară cei trei delfini, însă, din cauza condiţiilor speciale, foarte dificile, în care ar trebui transportaţi aceştia, venirea va fi întârziată până la începutul anului viitor. A fost dificilă găsirea unui avion care să poată transporta mamiferele în siguranţă şi fără escală, într-un timp cât mai scurt, care să nu depăşească 16 ore.

În final, s-a ales o aeronavă McDonnell Douglas DC-10, care concurează direct ca şi dimensiuni şi rază de acţiune cu Airbus A300, Boeing 747. Din păcate, transportul nu se va putea face decât la începutul anului viitor, în februarie sau martie. Drept urmare, şi dresorii, cărora li se va adăuga şi medicul veterinar, vor pleca în China de abia în luna decembrie.

adrian_manastireanu_02.jpg„Pe lângă comenzile care vor fi date prin fluierul cu ultrasunete, dresorii şi medicul veterinar vor trebui să asiste şi să înveţe cum să preleveze probe de la fiecare delfin în parte, operaţiune care trebuie făcută în fiecare dimineaţă, astfel monitorizându-se strict starea lor de sănătate", a declarat Adrian Mînăstireanu, directorul Delfinariului. Lui Mark i se recoltau probe biologice săptămânal, şi doar din fecale şi artera codală. Chinezii, în schimb, fac această operaţiune zilnic şi, în plus, prelevează probe şi din gâtul delfinilor, cu ajutorul unor tuburi speciale, aşa că va fi importat şi acest echipament. Pentru a se proteja investiţia de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, delfinii vor fi asiguraţi pe perioada transportului. Directorul Delfinariului a mai spus că speră ca prima reprezentaţie a noilor delfini să aibă loc pe 1 iunie 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii