Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată dovada! Banii miliardarului egiptean, în contul Corinei Buricea (document)

ro

12 Sep, 2011 01:35 6971 Marime text
Buricea_Radu_Mazare_Corina_Buricea_007.jpgSamih Sawiris, bogătaşul egiptean care a donat 300.000 de dolari sărmanilor Constanţei, a trimis banii în contul unei persoane private.

Este vorba despre Corina Buricea, fiica Marcelei Frigioiu, directorul financiar al Primăriei. De altfel, soţia lui Buricea de la HCM a spus încă din primele zile ale campaniei umanitare că banii au intrat în contul său, însă nu prea a fost crezută. Aşa că, aceasta ne-a pus la dispoziţie extrasul de cont prin care dovedeşte că cei 300.000 de dolari au intrat în contul său personal. Numai că întreaga poveste a egipteanului cu înclinaţii caritabile conţine şi anumite inadvertenţe. O treime din averea unui miliardar egiptean - atât s-a lăudat primarul Radu Mazăre că va primi pentru nevoiaşii Constanţei. Doar că entuziasmul lui Mazăre nu pare a fi împărtăşit. Deocamdată, au ajuns la Constanţa 300.000 de dolari, în contul Corinei Buricea, fiica Marcelei Frigioiu, directorul financiar al Primăriei. Primarul a dat zeci de declaraţii în care a povestit despre prietenul său Samih, cum acesta îi donează banii pentru Constanţa şi cum vor mai veni şi alte fonduri. Prima fază a campaniei umanitare a constat în distribuirea de rechizite şi hăinuţe către copiii din familii nevoiaşe. Mazăre a dat de înţeles că toţi cei 300.000 de dolari vor fi folosiţi în acesta scopuri. Însă, dacă îi dăm crezare Corinei Buricea, nu este chiar aşa. Mai mult, declaraţia primarului cum că mai urmează să mai primească alţi bani nu este susţinută nici de către reprezentanţii miliardarului egiptean, dar nici chiar de fata Marcelei Frigioiu. „Astăzi (n.r. vineri) am finalizat acţiunea prin care am dat copiilor săraci rechizite şi hăinuţe. Am avut 1.700 de copii. Banii au ajuns în contul meu, de la o persoană fizică, Samih Sawiris, către o altă persoană fizică, eu. Vă pot trimite şi extrasul de cont ca să dovedesc asta. Nu se ştie nimic dacă va mai trimite sau nu alţi bani. Din câte ştiu eu, va dona o treime din averea sa către mai multe oraşe din toată lumea, în care îşi desfăşoară afacerile, nu doar în Constanţa. Poate exista posibilitatea să mai dea bani pentru Constanţa. Acţiunea aceasta, cu hăinuţe şi rechizite, a costat 150.000 de dolari. Restul vor fi folosiţi pentru cazurile medicale", a declarat Corina Buricea. De altfel, vorbele primarului au fost infirmate şi de către reprezentanţii miliardarului Sawiris.

„Nu s-a discutat suma finală"

În ediţia din 5 septembrie a.c., cotidianul România Liberă a publicat un material ce conţine punctul de vedere al lui Samih Sawiris referitor la acţiunea caritabilă din România (http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/miliardarul-lui-mazare-voi-dona-doar-300-000-de-euro-nu-o-treime-din-avere-236436.html#top_articol).

Iată ce a spus Samih Sawiris cotidianului România Liberă, prin intermediul lui Franz Egle, membru în comitetul director al aceleiaşi companii. „Sawiris ne-a precizat că face donaţii în toate ţările în care are interese de afaceri. Primarul şi-a asigurat cetăţenii că vor mai veni şi «alte sute de mii de euro» de la miliardarul egiptean, Sawiris s-a mărginit să spună că «vom mai discuta». Donaţia nu se face din banii personali ai «prietenului meu Sawiris», cum s-a exprimat Mazăre, ci printr-o fundaţie. (...) Sawiris a confirmat că a donat 300.000 de euro, care ar urma să fie folosiţi în Constanţa pentru scopuri caritabile, dar că o nouă donaţie «e un lucru care ar urma să fie discutat în viitor». De altfel, Franz Egle ne-a precizat că «nu s-a discutat suma finală pe care Sawiris o va dona, dar cu siguranţă este imposibil să îşi doneze o treime din avere. De altfel, domnul Sawiris nici nu are 1,5 miliarde de dolari în cont». (...) Sawiris susţine că donaţia nu se va face din averea sa personală. «Banii vor ajunge la Constanţa prin intermediul unei fundaţii, Sawiris Foundation, care are fonduri de la fraţii Sawiris şi care se ocupă de proiecte sociale. Cel mai adesea, Samih decide destinaţia acestor fonduri», ne-a explicat Egle. Mazăre l-a numit pe Samih «prietenul meu», dar miliardarul egiptean s-a ferit să confirme o relaţie personală. Când am întrebat de ce a fost aleasă România ca destinaţie a donaţiei, Sawiris nu a invocat prietenia cu Mazăre. El a explicat că donaţiile în scopuri caritabile sunt o cutumă în toate statele unde compania Orascom are interese de afaceri", se arată în articolul publicat de România Liberă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adrian stefan 15 Jan, 2013 13:10 ma numesc stefan adrian am 34 de ani si sunt din mangalia. de cinci ani de zile sufar de o boala de oase boala se numeste necroza cap femural ambele picioare si din pacate nu am reusit sa string bani necesati pentru a ma opera am auzit de doamna sau domnisoara buricia de la un baiat care a fost la mine la usa pentru a cere donati pentru un copil ,si asa am auzit de dansa el mi-a recomzndato pentru ai cere ajutorul,mie imi trebuie doua proteze pentru ambele picioare o proteza costa 8000 mii de roni va rog dun suflet ajutatima daca aveti pisibilitatea de a ma ajuta vreau si eu sa fiu asa cum am fost odata sa pot merge pe picioarele mele fafra durerile groaznice cre le suport zi de zi si a putea merge la munca sa-ma pot intretine va multumesc
  • ion 12 Sep, 2011 13:06 foarte frumos, un gest de mare omenie....si acum, va rog, ANAF-ul sa verifice aceasta spalare de bani clasica, de manual ....daca se facea asta in SUA, a doua zi erau aia de la IRS la usa....hai sa fim seriosi......