Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emiterea autorizatiilor de construire, marea problema a Primariei

ro

09 Sep, 2009 02:10 2105 Marime text

cap_2.jpgInstanţa a hotărât să admită cererea de suspendare şi a dispus suspendarea executării autorizaţiilor de construire emise de primarul municipiului Constanţa

Primăria Constanţa pare a avea o problemă: emiterea autorizaţiilor de construire. Există cel puţin două cazuri de astfel de documente emise de Primăria Constanţa, fără a ţine seama de norme, de reguli şi de istoria oraşului.

Vorbim, în primul rând, de autorizaţia de construire eliberată pentru clădirea care s-a ridicat în apropierea geamiei Hunkiar, lăcaş sfânt musulman încadrat în categoria monumentelor istorice de tip A. În acest caz, Muftiatul Cultului Musulman din România a acţionat în instanţă primăria pentru a obţine „anularea şi suspendarea autorizaţiei de construire nr. 1886/8.08.2008 şi 2027/28.08.2008, anularea şi suspendarea HCLM 272/2008 şi repararea căilor de acces şi a gardului de împrejmuire distruse prin demararea lucrărilor de construire". La cererea înaintată Tribunalului Constanţa a fost ataşat şi răspunsul primit de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care certifica, prin adresa nr. 7634/29.09.2008, faptul că amplasamentul propus spre aprobare a PUD încalcă clauzele impuse prin avizul nr. 99/Z/22.04.2008 al Direcţiei pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu, referitor la „păstrarea unei distanţe de minimum 3 metri faţă de colţul de sud-est al moscheii". Ceea ce nu s-a întâmplat. Instanţa a hotărât să admită cererea de suspendare şi a dispus suspendarea executării autorizaţiilor de construire emise de primarul municipiului Constanţa. Adică fix de Radu Mazăre. Un primar care nu a ţinut cont de faptul că, autorizând această clădire, va lua faţa, la propriu, unui monument istoric de o imensă valoare. Şi, chiar dacă hotărârea judecătorească spunea una şi bună, ca lucrările să înceteze, atât beneficiarul clădirii cât şi Corpul de Control al Primăriei nu au ţinut cont de acest fapt. Potrivit site-ului Muftiatului Cultului Musulman din România, geamia Hunkiar a fost ctitorită de sultanul Abdülâziz (1861-1876) şi dată în folosinţã în anul 1869. Mai este cunoscută şi sub numele de Aziziye. Construcţia este făcută din piatră cioplită de meşterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85 cm. Arhitectura corpului geamiei este una simplă în stil otoman, cu învelitoare din olanã în patru ape. Însă, din păcate, în spatele construcţiei autorizate de Mazăre, cu greu i se mai desluşesc formele.

cin_cin_constructie_bloc_langa_geamia_hunchiar_13.jpgExemplul nr. 2

Un al doilea caz este cel al construcţiei de pe strada George Enescu, de la nr. 50, care aparţine firmei Imperial Grup SRL, patronată de Costea Muşu.

Povestea începe în luna iunie 2008, când firma lui Muşu a început construcţia blocului de şase etaje. Primăria şi edilul au avut un mare aport la „bunul-mers" al lucrurilor. Certificatul de Urbanism nr. 1642, datat 3 aprilie 2008, cerea în mod expres obţinerea unui certificat de descărcare de sarcini arheologice, dar şi un aviz din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii. Evident, Muşu nu a obţinut cele două documente. Cu toate acestea, Primăria lui Mazăre a eliberat o autorizaţie de construire. Una ilegală! Actul purta numărul 1727/23.07.2008. Trebuie menţionat faptul că, o bună perioadă de timp, Muşu a lucrat fără autorizaţie de construire. Acest fapt este recunoscut şi de Direcţia Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, care a spus că, „în urma unui control din data de 17.07.2008, s-a constatat că lucrările de construire executate la imobilul din Constanţa, str. George Enescu nr. 50, (...) au fost executate fără a deţine autorizaţia de construire necesară. (...) Ulterior, în data de 25.07.2008 s-a constatat faptul că SC Imperial Grup SRL a obţinut autorizaţia de construire nr. 1727/23.07.2008, eliberată de Primăria Constanţa, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/91 rep.".

După ce a observat nerespectarea Certificatului de urbanism şi ilegalitatea autorizaţiei de construire, Mazăre a încercat să dreagă busuiocul şi a dat o dispoziţie de primar. Prin Dispoziţia 4658 din 6 august 2008, primarul a revocat autorizaţia 1727/23.07.2008. În fapt, decizia edilului a constituit o premieră de când se află în jilţul primăriei.

Însă, cum o minune nu ţine prea mult, la puţin timp după anularea actului ce îi permitea, teoretic, construirea, lui Muşu i s-a mai emis o autorizaţie. Evident, tot de către primăria lui Mazăre. Pe 3 septembrie anul trecut, firma lui Muşu a fost fericită cu autorizaţia de construire nr. 2051. Însă, ce nu a băgat de seamă primarul este că el nu putea emite, apoi anula o autorizaţie de construire, fapt ce este numai de competenţa instanţelor de judecată. Însă, cum Mazăre este atotputernic, nu a mai ţinut cont de nimic şi a făcut după bunul său plac.

{mos_ri:autorizatii constructii,primaria}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george 09 Sep, 2009 14:35 ati mai scris articolul asta de 10 ori , gasiti si voi alte subiecte pt ca deveniti penibili repetand aceleasi subiecte.Si pana la urma tot scrieti de Musu asta ...inseamna ca aveti ceva interese si voi..si va folisiti de ziarul asta de 2 bani
  • ath 09 Sep, 2009 10:53 Deja este prea tarziu.Raul a fost facut cu ajutorul nostru.Ce a inceput comunismul,desavarseste social-clicocratia.Constructii vechi care au dat farmec si originalitate orasului nostru,sunt intr-o stare de degradare greu de imaginat.Ele au fost lasate intentionat sa se autodistruga.In locul lor vor apare cotete cu mansarda construite dupa chipul si asemanarea "tinichigiilor" din clientela politica.Cazul geamiei Hunkiar este relevant. Suntem programati sa ne autodistugem istoria si identitatea nationala dar ne suparam cand ungurii din Ardeal traseaza granite interne.Daca presa si societatea civila doarme,mai exista si alte metode de a salva ce a mai ramas de salvat din fiinta noastra.In curand pe YouTube si Google Earth lumea va afla numele demolatorilor si sigla partidului care manifesta atata dispret fata de arhitectura si istoria acestui oras.Avem un deosebit respect pentru edilii si locuitorii oraselor din Ardeal-Brasov,Sibiu,Cluj,Sighisoara.
  • RITA 09 Sep, 2009 08:53 CAINI LATRA MAZARE TRECE . A SPUS CA SA-L PUPAM IN FUND