Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Barja scufundată în Dunăre era încărcată cu fosfat

ro

20 Dec, 2010 01:44 6833 Marime text
cap_3.jpgZevri: „Nu vor fi probleme nici pentru mediu, nici pentru sănătatea oamenilor"

Ieri dimineaţă, în jurul orei 04.00, împingătorul Orion, navigând amonte de la Izmail pentru Baska Palanca (Republica Serbia), cu un convoi format din opt unităţi, din cauza vântului puternic a intrat în coliziune cu stânca de la malul drept la km 261+300, cauzând scufundarea barjei SG -5 în zona km 261+100, la o distanţă de aproximativ 45-50 m faţă de malul stâng.

La scurt timp, s-a dispus trimiterea în zonă a navei de semnalizare SEMNAL 3, aparţinând AFDJ Galaţi, aflată în portul Hârşova, pentru balizarea epavei şi stabilirea condiţiilor de navigaţie.

Prefect_Claudiu_Palaz.jpgPrefectul Claudiu Iorga Palaz a convocat în regim de urgenţă, în cursul dimineţii de ieri, Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină, pentru a stabili măsurile care se impun ca urmare a scufundării unei barje în apropierea localităţii Hârşova, dispunând deplasarea în zona afectată a factorilor decizionali cu responsabilităţi în astfel de situaţii.

„Imediat după eveniment, am informat populaţia din zonă în legătură cu interzicerea pescuitului, angajaţii Inspectoratului de Jandarmi şi ai Poliţiei Transporturi monitorizând respectarea acestei măsuri. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au recoltat probe din localităţile Hârşova, Ghindăreşti şi din satele aparţinătoare, iar reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au prelevat probe de apă din fluviul Dunărea, pentru a stabili calitatea acesteia, urmând ca după aducerea barjelor în port să fie extinse analizele de laborator, în funcţie de rezultatele iniţiale. În acest moment, analizăm oportunitatea şi posibilitatea scoaterii epavei din Dunăre, zona poluată fiind permanent sub supravegherea specialiştilor", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz.

Potrivit primelor cercetări, barja era încărcată cu fosfat. Senol Zevri, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, spune că laboratorul mobil va fi trimis la locul scufundării barjei, dar că din primele verificări nu există niciun pericol. „Din câte ştim acum, barja era încărcată cu fosfat. Acesta se diluează foarte repede în apă. Nu vor fi probleme nici pentru mediu, nici pentru sănătatea oamenilor", a mai spus Zevri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii