Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Asta este realitatea" Continuă "gâlceava" Mazăre - Fin.Co.Ge.R.O. Spa ?!

ro

11 Dec, 2010 00:00 2156 Marime text
4_Fincogero_-_Fincogero_SPA_santier_constructie_locuinte.jpgProiectele privind aprobarea valorii proiectului de execuţie pentru cele două lucrări ale italienilor de la Fin.Co.Ge.R.O. Spa, din Faleză Nord şi de pe strada Mihai Eminescu, au fost retrase ieri de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local.

După cum se poate observa, certurile cu italienii nu par a avea final. După un proces îndelungat, câştigat într-un final de Fin.Co.Ge.R.O. Spa, iată că acum ies la iveală alte şi alte probleme. La şedinţa din luna octombrie a acestui an, reprezentanţii Fin.Co.Ge.R.O. Spa au venit să ceară aleşilor locali să aprobe alegerea unui alt evaluator. Motivul: diferenţele dintre valorile cuprinse într-o evaluare făcută de SC Blizzard Design SRL şi cele din studiul de fezabilitate, referitor la lucrările edilitare din cele două viitoare cartiere, erau foarte mari. De aproximativ opt milioane de euro. Avocatul Ionel Haşotti s-a prezentat în faţa consilierilor pentru a le explica situaţia şi pentru a vedea care este soluţia. Aşa că, a cerut Consiliului să revoce HCLM 113 din 16.07.2010 şi HCLM 114 din aceeaşi dată, prin care se aprobaseră principalii indicatori tehnico-economici pentru proiectele de dezvoltare edilitară a municipiului Constanţa în zona Faleză Nord şi strada zona Mihai Eminescu.

Solicitare hazardată

Neajungându-se la nicio înţelegere, unica soluţie văzută de toată lumea a fost judecata. Acum nu s-au votat valorile proiectelor de execuţie. Potrivit spuselor viceprimarului Decebal Făgădău, încă nu s-a ajuns la proces. "Au trimis o solicitare prin care cer, până la sfârşitul anului, 10 milioane de euro şi ca în bugetul de anul viitor să mai trecem încă 20 de milioane. Fără TVA. Mai este şi acea problemă cu diferenţa de 8 milioane de euro pe care o contestăm. Acum, au făcut o solicitare pentru că, spun ei, s-au apucat de treabă şi vor banii. Dar noi nu le putem da nimic până nu avem indicatorii tehnico-economici. Solicitarea lor mi s-a părut hazardată. Au depus săptămâna trecută proiectele de execuţie pe care noi le-am înaintat evaluatorului angajat de noi şi, după ce acesta va face un raport, vom mai discuta. Oricum, staţi liniştiţi, nu se va face nicio plată fără ca dumneavoastră să ştiţi şi fără să existe o hotărâre definitivă şi irevocabilă", a spus vicele Făgădău. La rândul său, primarul Radu Mazăre i-a lăudat pe italieni pentru avocaţii pe care îi au. Şi nu numai: "Au avocaţi buni, se mişcă şi fac toate procedurile legale cu noi. Noi trebuie să ne comportăm în consecinţă cu ei. Este o relaţie dificilă. Totuşi, trebuie să recunoaştem că sunt cei mai mari investitori în Constanţa la ora actuală. Asta este realitatea". Italienii de la Fin.Co.Ge.R.O. Spa au concesionat de la Primăria condusă la acea vreme de Gheorghe Mihăieşi cele două suprafeţe de teren. Contractele de concesiune prevedeau ca municipalitatea să efectueze lucrările edilitare. Numai că, odată pus pe tronul primăriei, Mazăre nu a fost de acord cu înţelegerea parafată de predecesorul său. A urmat un proces de mai bine de şapte ani, câştigat de Fin.Co.Ge.R.O. Spa. Municipiul a fost obligat să plătească şi, după alte tergiversări, Radu Mazăre a găsit soluţia ideală: a propus Consiliului Local aprobarea unei vânzări prin negociere directă a suprafeţei de teren din Faleză Nord şi, în acest fel, acoperirea costurilor lucrărilor de urbanizare a zonei. Lucrări care, anterior, printr-o altă Hotărâre a Consiliului Local, fuseseră încredinţate italienilor. Fără urmă de licitaţie. Dar povestea nu se opreşte aici. După ce consilierii au votat HCLM-ul referitor la vânzarea terenului din Faleză Nord, prefectul Claudiu Iorga Palaz a atacat în contencios-administrativ hotărârea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 11 Dec, 2010 08:22 ce spaga au luat fratii mazare cind au fosti in sicilia? dar cit a luat mihaiesi?