Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apolodor a lăsat Lumina, Năvodari, Corbu, Ovidiu şi zona industrială Midia fără apă (galerie foto)

ro

28 Sep, 2011 02:52 2752 Marime text
conducta.jpgÎn cursul dimineţii de ieri, muncitorii societăţii subcontractoare Apolodor Comimpex SRL Bucureşti - firma care efectuează nişte lucrări de execuţia la şoseaua de centură pentru asocierea FCC Contruccion CA - Astaldi S.p.A J.V., din neglijenţă, au rupt conducta de oţel cu diametrul de 1.000 mm ce alimentează localităţile Lumina, Năvodari, Corbu, Ovidiu şi zona industrială Midia.

Avaria s-a produs la ieşire din localitatea Ovidiu, aproape de pod. În jurul orei 09.00, unul dintre muncitori, care conducea buldozerul cu numărul D67XL-230, a rupt efectiv conducta magistrală. În doar câteva minute, drumul de acces, dar şi cel european E60 au devenit impracticabile din cauza şuvoiului de apă. Imediat, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipe de intervenţie RAJA Constanţa. Pentru a se putea interveni în remedierea avariei şi pentru a limita pagubele, reprezentanţii RAJA au întrerupt furnizarea apei potabile pe conducta magistrală, începând cu ora 09.15 şi până la ora 24.00. Fiind vorba de o conducta magistrală, până ce aceasta va intra din nou sub presiune va mai trece o perioadă de aproximativ trei, patru ore. „În aceste condiţii, toţi abonaţii din localităţile Lumina, Năvodari, Corbu, Ovidiu şi zona industrială Midia nu vor avea apă la robinete în acest interval.

DSCF4469.jpgConform legislaţiei în vigoare, reprezentanţii firmei constructoare trebuiau să solicite şi să obţină de la SC RAJA SA Constanţa, ca de altfel de la toţi furnizorii de utilităţi, asistenţa tehnică pentru toată perioada executării lucrărilor, tocmai pentru evitarea unor astfel de situaţii grave, cu repercusiuni asupra a zeci de mii de abonaţi. Societatea subconstructoare - Apolodor Comimpex SRL Bucureşti, dar şi antreprenorul general Asocierea FCC Contruccion CA-Astaldi S.p.A J.V. nu au nicio scuză pentru ceea s-a întâmplat, mai ales în condiţiile în care obligativitatea solicitării asistenţei tehnice a fost trecută şi în avizul general pentru lucrare", a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al societăţii de apă. Mai mult, reprezentanţii RAJA Constanţa au efectuat în ultimele zile, în zona respectivă, mai multe verificări şi de fiecare dată i-au atenţionat pe muncitori asupra necesităţii acordării de asistenţă tehnică în momentul în care demarează lucrările în perimetrul conductei magistrale. În aceste condiţii, antreprenorul general al lucrării şi firma subcontractoare vor trebui să suporte pierderile înregistrate, dar şi costurile lucrărilor de reparaţii necesare. La faţa locului s-a întocmit un proces verbal de constatare, iar la nivelul RAJA Constanţa s-a format o comisie ce va stabili exact prejudiciul creat.

„Pentru că nu este pentru prima dată când societatea Astaldi S.p.A. se face vinovată pentru avarierea unei conducte de alimentare cu apă prin nerespectarea normativelor în vigoare, reprezentanţii SC RAJA SA Constanţa vor înainta către organele competente şi o plângere penală pentru distrugere, conform art. 217 din Codul Penal.

Ne cerem scuze faţă de consumatorii afectaţi de aceste lucrări şi îi asigurăm că SC RAJA SA Constanţa va relua furnizarea apei potabile imediat ce vor fi finalizate lucrările de reparaţii", a mai spus Irina Oprea. Reprezentantul RAJA prezent la locul avariei a declarat că pagubele pe care SC Apolodor SRL trebuie să le achite, pentru conducta pe care a spart-o, pentru intervenţia de ieri şi pentru apa consumată, se ridică la suma de 2,4 miliarde de lei vechi. RAJA estimează că până în această dimineaţă va reuşi să oprească scurgerea de apă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii