Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apa furnizata de RAJA respecta prevederile legale de potabilitate

ro

19 Jul, 2010 00:30 1149 Marime text
cap_3.jpgSC RAJA SA Constanţa a acordat în permanenţă o atenţie maximă problemelor de sănătate publică.

Ca atare, monitorizarea şi menţinerea calităţii apei potabile sunt necesităţi primordiale, pe care se bazează întreaga activitate a societăţii. În aceste condiţii, la nivelul RAJA Constanţa funcţionează un Serviciu de Calitate, ai cărui reprezentanţi monitorizează şi analizează indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei, indicatori care atestă potabilitatea finală a apei livrate. Analizele de potabilitate se fac în permanenţă, chiar şi din oră în oră, prin intermediul laboratoarelor acreditate RENAR.

RAJA_sediu_126.jpgÎn urma creşterii nivelului Dunării cu mult peste cotele de atenţie, CNE Cernavodă a deversat în perioada 9 - 12 iulie 2010, apa de răcire de la reactoarele 1 şi 2 în Canalul Dunăre Marea Neagră. În toată această perioadă, SC RAJA SA Constanţa a oprit pomparea apei în sistemul centralizat de la sursa de suprafaţă Galeşu, la intervenţia Direcţiei de sănătate Publică Constanţa, care a avertizat RAJA asupra acestui aspect chiar de pe 7 iulie a.c.. Totodată, pe lângă apa de răcire deversată de CNE, creşterea nivelul apei în urma precipitaţiilor abundente a angrenat aluviunile de la fundul apei, ceea ce a făcut ca apa să-şi modifice caracteristicile organoleptice - gust şi miros. Pe 13 iulie, SC RAJA SA Constanţa a primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa pentru reluarea alimentării cu apă din sursa Galeşu. De atunci, şi până pe 15 iulie, când s-a reluat furnizarea către populaţie din sursa Galeşu, SC RAJA SA Constanţa a monitorizat atent sursa de suprafaţă prin analize multiple, care au scos în evidenţă faptul că din punct de vedere calitativ, apa se încadrează în normele de potabilitate impuse de legislaţia în vigoare.

Totuşi, mirosul şi gustul modificat al apei i-au alarmat pe unii abonaţi din Palas, Medeea, CET, Anda, Km 4-5, Km 5, localitatea Corbu şi Lumina, zone care sunt alimentate şi din sursa Galeşu. În urma reclamaţiilor formulate de abonaţii din aceste zone, reprezentanţii RAJA s-au deplasat la faţa locului şi au colectat o serie de probe. În urma analizării acestora a rezultat că apa livrată respectă toţi indicatorii de potabilitate impuşi de legislaţie. În ciuda eforturilor făcute de SC RAJA SA Constanţa, în aceste zone unde alimentarea este asigurată în amestec de apă de suprafaţă de la Galeşu cu cea de subteran, apa de la robinete a avut pentru o scurtă perioadă de timp un miros şi un gust modificate, specifice apei de baltă. În ciuda acestor modificări organoleptice care au apărut doar ieri seară şi astăzi de dimineaţă, vrem să asigurăm toţi abonaţii RAJA Constanţa că apa potabilă pe care o consumă din sistemul de alimentare al societăţii este de calitate, în conformitate cu prevederile legale din punct de vedere chimic, fizic, bacteriologic şi microbiologic. Toţi cei care doresc să obţină informaţiile privind calitatea apei, se pot adresa oricând SCRAJA SA Constanţa, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, care monitorizează permanent calitatea apei livrate de societate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii