Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajata lui Mazăre, soţie de CJC-ist Nora-Alina Chircă, între DNA şi cafelele pensionarilor (documente)

ro

01 Mar, 2011 00:00 4106 Marime text
Primaria_Constanta.jpgSărmanii angajaţi ai Primăriei Constanţa s-au lamentat pe unde au apucat, şi au fost plânşi de şeful Radu Mazăre, că li s-au tăiat salariile, li s-au luat sporurile şi duc o viaţă de mizerie.

Adevărul este că pentru mulţi dintre cei care lucrează pentru municipalitate, ultimul an nu a fost tocmai fericit. Însă, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că printre protestatarii de la greva angajaţilor din administraţia publică locală sau printre numele de pe statul Primăriei lui Mazăre găsim şi nume care ne fac cel puţin să ne punem semne de întrebare. Printre aceştia se află şi Nora-Alina Chircă, consilier juridic în primărie, care a câştigat 2.914 lei în ianuarie 2010, iar în luna iulie a aceluiaşi an, 2.460 lei. Jurista nu are avere, mai ales că şi soţul lucrează în administraţie, mai precis la Consiliul Judeţean. Colegi de clădire, de viaţă şi de credite, Nora şi Ovidiu Chircă au scris nişte file din povestea trecerii pe la CJC şi primărie a lui Nicuşor Daniel Constantinescu şi a lui Radu Ştefan Mazăre. Şi nu ca angajaţi model. Soţii Chircă spun că nu au casă, teren, maşină, bijuterii sau bani în bănci. De fapt, nu au nimic altceva decât două credite la BCR, unul de 40.000 (2008 - 2018) şi un altul de 15.000 (2009 - 2019). Din nefericire, cei doi nu menţionează moneda în care au contractat creditul. La un moment dat, Ovidiu Chircă, în declaraţia sa de avere depusă pe site-ul Consiliului Judeţean, zice că ar fi vorba de lei. În actul declarativ completat la un an diferenţă nu a mai menţionat acest aspect. La capitolul salarii nu sunt foarte "bazaţi". Compilăm din declaraţiile de avere ale ambilor soţi şi aflăm că, în iunie 2009, angajata lui Mazăre declara că a câştigat în anul fiscal anterior 36.944 lei, iar consortul, 20.458 lei.

Sub spectrul DNA-ului

În declaraţia din 2010, Nora nu a mai vrut să-şi dezvăluie veniturile, notând "din salariu", iar Ovidiu a notat că a adus acasă 26.677 lei. Cu toate acestea, familia Chircă are şi alte "bagaje". Spre exemplu, Nora-Alina Chircă apare pe lista inculpaţilor în dosarul retrocedărilor. DNA-ul spune aşa: "Membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: - abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; - fals intelectual, în formă continuată; - asociere pentru săvârşirea de infracţiuni". Numele lui Ovidiu Chircă apare într-una dintre afacerile care au legătură tot cu primăria lui Radu Ştefan Mazăre, cea legată de cafelele pensionarilor. După cum bine se ştie, de-a lungul timpului, societatea comercială care a pus mâna pe contractul pentru distribuirea de cafele în cluburile de pensionari a fost Prodigy Corporation. În 2004, fondatorul societăţii în cauză a fost nimeni altul decât Ovidiu Chircă.
Acesta şi-a cesionat părţile sociale, gratuit, către Lucreţia Cioară, pe 25 martie 2008. Atunci, Chircă a abandonat Prodigy Corporation şi a numit-o administrator cu drepturi depline şi asociat unic pe Lucreţia Cioară. Legătura lui Chircă cu Lucreţia Cioară este evidentă prin faptul că el şi soţul acesteia, Gheorghe Cioară, sunt parteneri de afaceri în G (Gheorghe) & O (Ovidiu) Bee Garden, firmă pe care au înfiinţat-o în 2006.

Schimb cu şeful

Nici pe Lucreţia nu o putem suspecta că-i vreo anonimă. În luna mai a anului 2009 a fost supus votului consilierilor locali proiectul de hotărâre privind "încheierea tranzacţiei extrajudiciare între Primarul Municipiului Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa, pe de o parte, Cioară Gheorghe şi Cioară Lucreţia şi Pletea Marian Mihăiţă, pe de altă parte". Adică Mazăre a fost împuternicit să încheie tranzacţia extrajudiciară şi toate actele necesare ducerii acesteia la îndeplinire şi în numele Consiliului Local Constanţa şi al Municipiului Constanţa. Proiectul de hotărâre arăta că Gheorghe şi Lucreţia Cioară au solicitat prin adresa nr. 73728/2009 atribuirea în compensare a unui alt teren, în schimbul celui dobândit prin contractu1de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 458/04.12.2008. "Pentru soluţionarea amiabilă a situaţiei, se propune transmiterea dreptului de proprietate, în compensare, în echivalent valoric, a terenului situat în zona Palazu Mare, careu III, lot 7, în suprafaţa de 306 mp, către Cioară Gheorghe şi Lucreţia, în schimbul terenului proprietatea acestora, situat în zona Palazu Mare, careu X, lot 4, în suprafaţă de 256 mp". Conform Raportului de evaluare întocmit de SC Maestro Business Consulting SRL, valoarea terenului ce constituia lotul 7 din careul III, în suprafaţă de 306 mp, a fost stabilită la 27.540 euro (306 mp x 90 euro/mp). Conform Raportului de evaluare întocmit de SC Cadastru Consulting SRL, valoarea terenului ce constituia lotul 4 din careul X, în suprafaţă de 256 mp, a fost stabilită la 28.160 euro (256 mp x 110 euro/mp). Cu alte cuvinte, după ce că a picat în întreaga situaţie, săraca Lucreţia Cioară mai şi pierdea vreo 620 de euro, diferenţa dintre cele două terenuri. Poate i-a recuperat din cafele...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii