Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvaţi cetatea Carsium!

ro

24 Oct, 2016 09:09 1821 Marime text
În calitate de viceprimar al orașului Hârșova și în numele Organizației PNL Hârșova, doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la problemele Cetății Carsium, un obiectiv turistic de importanță majoră a județului Constanța, cu care hârșovenii ar trebui să se mândrească, dar care din păcate a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind complet ignorat în ultimii ani de administrația locală PSD.
Cauzele îngrijorării noastre sunt :
 -gunoaiele menajere existente,
-animalele ce pătrund în zona sitului, deteriorându-l în mod constant
-săpăturile arheologice parțial astupate
-căile de acces devenite în timp impracticabile.
Deși Consiliul Județean Constanța a depus proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium (Hârşova) - Castrul roman“, proiect inițiat într-un parteneriat româno-bulgar, acesta nu a fost implementat din cauza retragerii părții bulgare, rămânând la stadiul de studiu de fezabilitate. Proiectul prevedea împrejmuirea cetății, restaurarea „Turnulului comandantului“, amenajarea de alei și pasarele peste săpăturile arheologice și consolidarea zidului de la Dunăre existând posibilitatea prăbușirii acestuia și distrugerii totale a Cetății.
Consilierii locali ai PNL Hârșova dezaprobă nepăsarea vechii administrații locale și județene a PSD, care a neglijat total protejarea și conservarea Cetății Carsium, o emblema a orașului nostru și a județului Constanța, Cetate care riscă și ea, alături de Cetatea Capidava, să nu mai fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.
Ca urmare a discuției cu profesorul Constantin Nicolae, expert arheolog, responsabil ştiinţific al şantierului de la Cetatea Carsium, alături de consilierii locali ai PNL și de  echipa liberală de la Hârșova, vom iniția o hotarâre în Consiliul Local Hârșova pentru introducerea obiectivului „Împrejmuirea Cetății Carsium” în lista de investiții și prioritați a orașului Hârșova, restricționând astfel accesul animalelor ce pot deteriora situl și contribuind la conservarea acestuia.
Consider că susţinerea unei astfel de investiții este imperios necesară și urgentă pentru ca starea Cetății Carsium să nu se deterioreze și mai mult. În acest sens, am discutat și cu președintele interimar al PNL Hârșova, consilierul județean Bogdan Bola, pentru a încerca să găsim modalități prin care Consiliul Județean Constanța să vină în ajutorul Cetății Carsium. Până atunci însă, în lipsa unor fonduri din partea Consiliului Județean Constanța, este obligatoriu ca această investiție să fie susținută din bugetul oraşului Hârşova și de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică. Avem încredere că noua administrație locală a orașului nostru se va preocupa mult mai mult de rezolvarea acestei probleme și că doar împreună, vom putea reda măreția și frumusețea Cetății noastre.
 
Viceprimarul orașului Hârșova,
Ionel Dia
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii