Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cum poţi deveni interpret al naturii?”

ro

10 Sep, 2013 10:19 985 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ

Cum poţi deveni interpret al naturii?”

La Neptun, 17 persoane - studenţi, reprezentanţi ai diferitelor societăţi de organizare evenimente şi colaboratori Mare Nostrum au participat joi, 5 septembrie la workshop-ul intitulat Cum poţi deveni interpret al naturii?”, organizat în cadrul proiectului Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni”.
Agenda întâlnirii a cuprins două secțiuni. Una de prezentare a proiectului, susținută de Angelica Iosif, coordonator proiect din partea ONG Mare Nostrum, care a vorbit despre însemnătatea interpretării naturii şi ce presupune această metodă. Cel mai important în interpretare este faptul că trebuie să se cunoască foarte bine, de la începutul ghidajului, cu ce rămâne vizitatorul la plecarea din aria protejată şi ce experienţă se alege a se realiza pentru el.
Angelica Iosif a declarat că: prin interpretare se urmăreşte provocarea vizitatorului la gândire, la contemplație și presupune să relevăm fapte şi aspecte mai puţin mai cunoscute”. Tot ea a prezentat şi exemplificat cele două metode de interpretare: personală şi non–personală, dar şi ce trebuie să faci pentru a deveni un bun interpret al naturii. Aceasta nu a omis şi ceea ce ar trebui să facă un bun interpret înainte de plecarea pe traseu, în timpul ghidajului şi după ce a terminat.
O altă secțiune a workshop-ului a abordat un subiect foarte important în ceea ce priveşte interpretarea naturii, şi anume comunicarea. Mihaela Cândea, expertul resursă din partea ONG Mare Nostrum, a amintit principalele tipuri şi forme de comunicare și a declarat că: „accentul se pune pe cea interpersonală şi cea nonverbală, care sunt cele mai importante în interpretarea naturii. Ce spui contează 7%, cum spui – 43% şi ce arăţi – 50%, aceasta din urmă reprezentând cea mai importantă componentă şi care primează în cazul interpretării naturii.”
S-a mai discutat despre barierele de comunicare dar și despre gesturile, vestimentația, expresia feţei, fiind cunoscut faptul că privirea reprezintă fereastra sufletului, iar zâmbetul întotdeauna aduce un plus de efect pozitiv asupra receptorilor.
Workshop-ul s-a terminat cu o serie de întrebări şi răspunsuri din partea participanţilor.
Proiectul “Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni” este un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Cecilia Pătrăhău
Responsabil PR/Fundraising
ONG Mare Nostrum
Web: www.marenostrum.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii