Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa Coface - Panorama Brazilia

ro

19 Nov, 2015 14:43 1316 Marime text
Brazilia: nicio solutie rapida pentru iesirea din criza
 
Brazilia, retrogradata de Coface in Septembrie cu o treapta la B (risc semnificativ de neindeplinire a obligatiilor de plata) s-a confruntat cu un scenariu de jonglerie economica. Cresterea ratelor dobanzilor de catre Banca Centrala pentru controlarea inflatiei a compromis Produsul Intern Brut. Activitatea scazuta a redus veniturile fiscale si a amenintat ajustarea fiscala. In plus, guvernul are nevoie de suportul Congresului pentru a atinge obiectivele primare de excedent - insa acest sprijin lipseste. Incertitudinile politice cantaresc greu in performanta economica a tarii.   
 
De la boom la cadere
 
S-a cazut deja de acord ca 2015 va fi un an al ajustarilor, in special in ceea ce priveste inflatia si conturile publice. Inflatia s-a incheiat in 2014 la 6,4%, aproape de tinta de 6,5%. Realitatea, totusi, este mult mai dura decat predictiile, presiunea fiind chiar mai mare pe preturi si pe dificultatile cauzate de preturile scazute in mod artificial. Inflatia a atins 9,49% in cele 12 luni acumulate pana in Septembrie 2015, in special determinata de o crestere de 16,3% a preturilor fixe si de deprecierea puternica a cursului de schimb.
 
PIB-ul s-a redus cu 2,6% in al doilea trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste cererea, activitatea a fost afectata, in principal, de caderea libera a investitiilor (-7,9% in prima jumatate a anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului anterior) si de declinul consumului, datorita cresterii somajului si inflatiei (8,6% pentru trimestrul incheiat in Iulie 2015, fata de 6,9% in Iulie 2014).
 
Cea de-a doua parte a studiului Coface arata efectele recesiunii pe fiecare sector. Trei industrii au fost grav afectate, fiind retrogradate de la risc ridicat la risc foarte ridicat:          
 
Automobile - Intre Ianuarie si August 2015, productia a scazut cu 20,1%, vanzarile cu 22,7% si exporturile cu 10,8% (comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014).
Industria otelului - In 2015, vulnerabilitatea industriei la fundamentele externe slabe a fost exacerbata de o deteriorare puternica a activitatii interne.
Constructii - Industria a scazut cu 5,5% in prima jumatate a anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Utilizarea capacitatii a fost de doar 58% in luna August 2015, cel mai scazut nivel inregistrat din 2012. 
 
 Deficit Fiscal vs Datorie Publica
 Nicio perspectiva pozitiva pentru economie

Cifrele conturilor publice ale tarii s-au deteriorat rapid. In momentul in care presedintele in exercitiu a preluat primul mandat in Ianuarie 2011, datoria publica bruta era de 52% din PIB. In August 2015, acelasi indicator a ajuns la 65,3% din PIB.
 
 
Sursa: Banca Centrala

De-a lungul anilor, guvernul Braziliei si-a slabit angajamentul de excedent primar, stabilind obiective mai mici si o contabilitate creativa. In 2014, acesta a livrat un deficit primar de 0,6% din PIB, incalcand Legea Responsabilitatii Fiscale stabilita in 2000. La inceputul lunii Octombrie 2015, Curtea Federala de Conturi (TCU) a recomandat in unanimitate respingerea cifrelor inaintate de guvern pentru 2014. A fost pentru prima data din 1937 cand TCU a trimis Congresului un aviz ce favorizeaza respingerea conturilor publice.
 
Ajustarea fiscala este amenintata de activitatea mai scazuta, de sprijinul slab al Congresului si de intarzieri ale companiilor la plata impozitelor. In cele 12 luni acumulate pana in August 2015, deficitul fiscal a fost de 0,8% din PIB.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii