Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu omologul său tunisian, Khemais Jhinaoui

ro

27 Oct, 2016 16:32 1162 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut azi, 27 octombrie 2016, o întrevedere la București, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Tunisiene, Khemaies Jhinaoui. Vizita în România este prima acțiune de acest gen a unui șef al diplomației tunisiene după Revoluția de Iasomie din ianuarie 2011.
Cei doi demnitari au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul actual excelent al relațiilor între România și Tunisia. În context, a fost reconfirmată dorința comună pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic și a fost subliniat interesul pentru aprofundarea cooperării în plan bilateral, cu accent pe sectoarele economic, educațional, afaceri interne și apărare. În plan economic a fost analizat stadiul actual și oportunitățile de dezvoltare a schimburilor comerciale și cooperării economice și a fost subliniată necesitatea identificării unor proiecte concrete care să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice ale României și Tunisiei.
Ministrul Lazăr Comănescu a evocat apreciativ schimbările profunde socio-economice și, mai ales, politice survenite în Tunisia după revoluția din 2011 și a salutat eforturile pentru implementarea unui set de reforme care vizează consolidarea democrației și a statului de drept. În context, a subliniat sprijinul ferm al României față de tranziția democratică în Tunisia și pentru crearea unui model politic funcțional, care garantează crearea unei zone de stabilitate în vecinătatea sudică a Uniunii Europene. A salutat eforturile susținute ale Guvernului de la Tunis pentru combaterea terorismului și a reafirmat decizia României de a coopera strâns cu autoritățile tunisiene pentru limitarea consecințelor acestui fenomen în plan intern, regional și european.
Șeful diplomației tunisiene a subliniat dorința de a prelua din experiența României, acumulată în urma parcurgerii tranziției spre democrație, sens în care a solicitat sprijinul în vederea transferului de expertiză în domenii precum justiția, lupta împotriva corupției, consolidarea instituțională.
Cei doi miniștri au avut, totodată, un schimb de vederi pe temele internaționale de actualitate, în special cu privire la crizele din Libia și Siria, la stadiul actual și perspectivele de avansare a Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, precum și la eforturile internaționale de combatere a terorismului și a fenomenului migrației.
Totodată, cei doi miniștri au semnat un Memorandum de Înțelegere între ministerele de Externe din România și Republica Tunisiană care prevede organizarea de consultări periodice şi realizarea unui schimb constant de expertiză în diverse domenii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii