Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regionalizarea-Descentralizarea, un proces ce trebuie dus până la capăt

ro

02 Jul, 2013 20:13 801 Marime text
Ieri, la Pavilionul Expoziţional a avut loc o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România. Scopul dezbaterii a fost acela de a oferi publicului informaţii despre ce înseamnă regionalizarea, care sunt etapele ei şi de ce este atât de necesară. Prezenţi la dezbatere au fost primarul Radu Ştefan Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teordorescu, cadre universitare, iar invitatul de onoare a fost Viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
  Dezbaterea a fost deschisă de primarul Constanţei care a explicat că regionalizarea inseamnă că banii pleacă pe regiuni şi se împart, în aşa fel incât şi cei din provincie să aibă acces la resursele din Bucureşti. El a mai declarat că regionalizarea este necesară şi că Dobrogea este o regiune firească şi normală.
  În continuare Vicepreşedintele Liviu Dragnea a luat cuvântul şi a explicat concret ce înseamnă de fapt regionalizarea-descentralizarea. Conform acestuia, regionalizarea este de fapt o reaşezare a întregului sistem administrativ pentru o dezvoltarea echilibrată şi o creştere a nivelului de trai al populaţiei; iar descentralizarea inseamnă o ”lupta a teritoriului”, pentru ca toată puterea şi deciziile importante să nu se mai ia într-un singur loc. El a explicat că ceea ce nu se descentralizează sunt Statul unitar român, Parlamentul României, instituţiile fundamentale ale statului roman şi politicile naţionale şi că judeţele şi comunele nu se vor desfiinţa.
  Priministrul a mai declarat regionalizarea este un proces realizat pe baze ştiinţifice şi în acest sens el a prezentat câteva hărţi ajutătoare.
  În finalul dezbaterii s-a discutat despre motivele bine întemeiate pentru care Dobrogea ar trebui să rămană o regiune de sine stătătoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii