Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUCCES EXTRAORDINAR LA FILARMONICA DIN BERLIN CONCERT DE GALĂ ORGANIZAT DE ICR BERLIN ŞI AMBASADA ROMÂNIEI CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE

ro

12 Dec, 2013 17:33 1297 Marime text
Concertul de gală, organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania în celebra Filarmonică din Berlin, a reprezentat un succes extraordinar. Ziua Naţională a României a fost serbată anul acesta în capitala Germaniei printr-un eveniment unic, care a reunit artişti români de renume internaţional. Concertul s-a desfăşurat în Sala mare a Filarmonicii din Berlin, una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume, alături de Opera de Stat din Viena, Concertgebouw, sala Pleyel din Paris, Opera Regală Covent Garden, Metropolitan Opera New York.
 
În seara zilei de 10 decembrie în Sala mare a Filarmonicii din Berlin au răsunat creaţiile lui George Enescu, Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi şi Wolfgang Amadeus Mozart, acest program deosebit fiind interpretat de mezzo-soprana Ruxandra Donose, violonista Mihaela Martin, violoncelistul Frans Helmerson, pianistul Cristian Niculescu şi orchestra Berliner Symphoniker, sub conducerea artistică a dirijorului Lior Shambadal.
 
În deschiderea spectacolului a luat cuvântul Excelența Sa domnul Lazăr Comănescu, ambasador al României în Germania. Concertul s-a bucurat de un public extrem de numeros. Cei aproape 2.000 de spectatori au apreciat interpretarea soliştilor şi a orchestrei, recompensând prestaţia acestora cu aplauze şi ovaţii minute în şir.
 
Ruxandra Donose, recunoscută ca fiind una dintre mai renumite mezzo-soprane ale tinerei generaţii, a cântat pe marile scene de operă şi săli de concerte, precum Opera Regală Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opéra National de Paris, Opera de Stat din Viena, Berliner Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin şi Teatro Real Madrid. Cântareaţa a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, fiind printre altele, laureată a Competiţiilor Internaţionale de la München (1990) şi Washington (1991).
Mihaela Martin se numără printre cei mai importanţi violonişti ai generaţiei sale, fiind câştigătoarea mai multor competiţii internaţionale. A concertat sub conducerea dirijorilor Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Charles Dutoit şi Neeme Järvi. Printre orchestrele cu care a cântat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Leipzig şi Holywood Bowl.
Violoncelistul suedez Frans Helmerson este câştigător al competiţiei Cassadó din Florenţa şi al multor alte premii internaţionale. A susţinut concerte sub conducerea unor dirijori precum Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Mstislav Rostropovich. Frans Helmerson a fost invitat la festivalurile din Verbier, Prades şi Ravinia. În anul 2002, împreună cu Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai a fondat Michelangelo String Quartet.
Pianistul Cristian Niculescu a colaborat cu orchestre de renume - Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Münchner Philharmoniker - şi a fost invitat să cânte la festivaluri internaţionale precum Berliner Festspiele, Hamburger Musikfest, Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt şi Festivalul Internaţional „George Enescu“.
Orchestra Berliner Symphoniker este prezentă pe scena culturală berlineză de mai bine de patruzeci de ani, devenind prin concertele de succes pe care le-a desfăşurat în Europa, Asia, Africa şi America de Sud un nume important în domeniu.
Lior Shambadal este dirijorul şef al orchestrei Berliner Symphoniker din anul 1997, în acelaşi timp conducând şi orchestra filarmonicii din Bogotá. A condus numeroase orchestre internaţionale în calitate de dirijor invitat şi a ocupat funcţia de dirijor şef a orchestrelor simfonice din Haifa şi RTV-Slovenia din Llubljana. Lior Shambadal s-a remarcat şi în calitate de compozitor, compunând atât muzică de cameră cât şi lucrări simfonice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii