Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii din România pe ultimul loc în UE la competenţe IT

ro

07 Mar, 2015 12:04 1057 Marime text
Raportul de ţară 2015, publicat de Comisia Europeană, susţine că forţa de muncă din România deţine cel mai slab nivel de abilităţi IT din Europa. Potrivit raportului, proiectul naţional de Strategie Digitală conţine, printre altele, ca obiectiv şi dezoltarea compentenţelor digitale, însă iî lipsesc măsurile concrete de implementare. Aceste evoluţii influenţează major productivitatea muncii, care în Romănia este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Concluziile sunt completate şi de datele la fel de îngrijorătoare ale DESI 2015.
 
Un procent mai mult decât dublu decât media europeană dintre angajaţii din România are un nivel scăzut sau nul de competenţe IT. Este vorba de 77% din forţa de muncă de la noi comparativ cu media de 32% în UE. Sunt date furnizate în Raportul de ţară al Comisiei Europene, alături de concluziile în ceea ce priveşte încă irelevanta pregătire pe care mediul universitar o face în raport cu piaţa muncii, dar şi de ultima poziţie în Europa ocupată de ţara noastră când vine vorba de investiţiile în cercetare.
Totodată, nici datele din Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2015 nu aduc veşti mai bune pentru situaţia din România raportată la cea la nivel european: s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre români dețin competențe digitale de bază, în România doar 1,3% din totalul forței de muncă sunt specialişti TIC, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking și înregistrăm cel mai mic procent la e-commerce, pentru că doar 17% dintre români cumpără online.
Toate acestea sunt o barieră pentru creşterea economiei digitale în România. Competențele digitale îmbunătățite sunt de o importanţă critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, constante și inclusive.
 
ECDL ROMANIA susţine în continuare Agenda Digitală pentru Europa a Comisiei Europene, considerând-o ca fiind o inițiativă oportună și necesară. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL – European Computer Driving Licence.
 
ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDLEuropean Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent peste 13 milioane de persoane înregistrate în program.
În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.
Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii