Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spune nu agresivitatii la scoala

ro

24 Jul, 2013 09:01 2847 Marime text
Multi copii se confrunta la scoala cu diferite acte de agresiune din partea colegilor. Pot fi simple tachinari, care sunt reciproce, amuzante si consimtite de cei doi sau pot lua o forma mult mai puternica, de intimidare verbala sau chiar violenta fizica. “Agresorul” isi consolideaza stima de sine pe masura ce zdrobeste increderea si respectul de sine ale “victimei”, cu repercursiuni pe termen lung daca aceasta problema nu este inlaturata.

Este foarte greu sa iti dai seama cand copilul tau este victima unor agresiuni din partea unui coleg de scoala, pentru ca acest adevar este greu de recunoscut de catre cel care sufera. Daca observi la el o schimbare de atitudine: este retras, si-a pierdut pofta de mancare, nu mai doarme bine sau evita lucrurile care pana acum ii faceau placere, este clar ca ceva este in neregula.

Poti astepta o marturisire din partea copilului, insa este greu de crezut ca aceasta va veni prea usor. Trebuie sa provoci tu o discutie pe aceasta tema, eventual sa te folosesti de o situatie dintr-un film sau chiar din viata reala si sa ii arati ca nu are de ce sa se teama. Chiar daca nu esti tu persoana cu care alege sa vorbeasca, trebuie sa ii spuna cuiva: un profesor, un frate mai mare sau un prieten.

Uneori copii au impresia ca este vina lor pentru ceea ce li se intampla, ca ei au procedat cumva gresit si au provocat “agresorul”. O alta temere a lor este ca nu vor fi crezuti de parinti sau ca acestia vor reactiona gresit. In aceasta situatie, copii nu mai pot suporta o umilinta in plus, mai ales in fata celor care conteaza cu adevarat pentru ei.

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa iti transformi copilul din “victima”, in “invingator”.

• Nu raspunde violentei cu violenta. In astfel de situatii, este bine ca cel mic sa raspunda cu indiferenta oricarei incercari de intimidare. Iar daca vorbim despre violenta fizica, atunci problema trebuie ridicata la un nivel superior, trebuiesc imediat anuntati parintii si personalul de la scoala.
• Grupul de prieteni. Daca la scoala isi petrece timpul cu un grup mare de prieteni, este mai dificil pntru copilul tau sa fie agresat. “Victimele” se incadreaza de obicei in tipologia singuraticului.
• Detecteaza chiar tu slabiciunile pe care le are cel mic. Invata-l sa le accepte, sa fi increzator si sa accepte si greselile pe care le face. Nimeni nu este perfect, iar agresivitatea altor copii poate veni tocmai din cauza problemelor emotionale pe care acestia le au.
• Nu fii tu justitiarul. Este contraindicat sa fii tu cel care ia atitudine in fata celuilalt copil. Toate discutiile cu acesta si parintii lui trebuie sa aiba loc in cadrul scolii, in cadrul unei intalniri organizate si in care toate partile sunt in tema cu situatia. Acest lucru le da posibilitatea si celorlalti de a studia problema in avans, de a gasi explicatii si inclusiv solutii.

Sursa: parinti.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii