Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Ion Creangă

ro

31 Dec, 2014 00:00 2457 Marime text


Într-o iarnă friguroasă, la sfârşitul lui decembrie, s-a stins din viaţă Ion Creangă, în acelaşi an cu Mihai Eminescu, de care îl lega una dintre cele mai frumoase prietenii din istoria literaturii române.

Ion Creangă a murit în urma unui atac de epilepsie, în noaptea de ajun a anului 1889, lăsând în urmă poveşti memorabile. Înmormântarea marelui scriitor a avut loc la cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Un artist al condeiului, Ion Creangă s-a născut la Humuleşti, într-o familie numeroasă. Copilăria sa este cunoscută publicului prin prisma operei autobiografice „Amintiri din copilărie”. Deoarece mama lui dorea să îmbrăţişeze meseria de preot, a fost înscris la Şcoala catihetică din Fălticeni. În perioada 1855-1859, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Socola, pentru a se înscrie apoi la Facultatea de Teologie din Iaşi.

Îndemnat de Mihai Eminescu, în perioada 1875-1883, Ion Creangă a scris cele mai importante opere ale sale. A debutat în publicaţia „Convorbiri literare” cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dintre creaţiile sale nemuritoare amintim „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Punguţa cu doi bani”, „Păcală”, „Prostia omenească”, „Ursul păcălit de vulpe”.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii