Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitor incert al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

ro

08 Sep, 2013 20:42 1849 Marime text
Listarea la bursă a Nuclearelectrica, începută azi, are loc în contextul unor declaraţii pesimiste privind viitorul reactoarelor 3 şi 4. Acestea ar putea lua calea unităţii 5 la care s-a decis în primăvară sistarea investiţiilor.

Statul nu va mai investi niciun ban în definitivarea unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclear Electrice Cernavodă, mizând pentru definitivarea reactoarelor pe investitori minune care să fie interesaţi de a intra în compania de proiect Energonuclear, înfiinţată în acest scop.

Încercările de a găsi investitorii care să asigure cele 5-6 miliarde euro necesare definitivării proiectului sunt însă vechi. La finele lui 2008 cei 4 investitori, anume firmele CEZ, Ibedrola Generacion SAU, GDF SUEZ S.A., RWE Power România au anunţat că se retrag. Locul lor a fost luat de ArcelorMittal Galati S.A. (6,2% din acţiuni) si Enel Investment Holding BV (9,15%). Statul a fost nevoit să răscumpere participaţia foştilor investitori, ajungând să deţină restul de 84,65% din acţiuni.

In aceste condiţii, un anunţ făcut la finele săptpmânii trecute de către oficiali ai Ministerului Economie, capătă valoare simbolică în privinţa viitorului celor două reactoare, aducând nori negri asupra acestora.

”Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica că nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Va intra în proiect doar cu investiţiile făcute până acum”, a declarat la finele săptămânii trecute, conform Agerpres, Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

Nici rămânerea celor doi investitori privaţi în proiectul reactoarelor nu mai este atât de sigură. Aceştia nu vor mai beneficia de drepturi preferenţiale de achiziţionare a energiei electrice ieftine  produse de Nuclearelectrica.

Compania de stat va renegocia cu Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, după ce directivele europene din domeniu s-au modificat. Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Această energie trebuie vândută pe bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear, a spus Gabriel Dumitaşcu.

În noiembrie, anul trecut, Guvernul a aprobat printr-un memorandum prelungirea acordul de investiţii privind realizarea reactoarelor 3 si 4 şi după data de 1 ianuarie 2013, până la finele acestui an. Odată expirat termenul, cei doi investitori şi-ar putea anunţa şi ei retragerea din proiect. În primăvara acestui an Guvernul a anunţat că renunţă definitiv la continuarea lucrărilor la reactorul 5.

Sursa: Romania libera

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii