Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de angajați MAI cu vârste de până la 47 de ani s-au pensionat în ultimele șase luni. Ministrul Carmen Dan vrea să schimbe legea

ro

16 Oct, 2017 21:33 1914 Marime text
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat luni, în plenul Camerei Deputaților, că a propus amendarea articolului din Statutul polițistului, care permite pensionarea în anumite situații chiar și la 45 de ani, informează Agerpres.ro. 
  

"Ordonanța 21/2016 de modificare a Statutului polițistului (...) a fost emisă de guvernul tehnocrat în cursul anului trecut, în urma unei înțelegeri cu sindicatele polițiștilor. Acest articol, coroborat cu prevederile legii pensiilor militare, oferă posibilitatea încetării raporturilor de serviciu cu drept la pensie, în caz de reorganizare, sau pentru nevoile ministerului. Am propus amendarea acestui articol, în cadrul dezbaterilor pe care le avem în prezent cu sindicatele pentru modificarea Statutului polițistului. Eu vreau acest lucru. Sper să am de partea mea și înțelepciunea sindicatelor în acest sens", a declarat Carmen Dan, prezentă luni în Camera Deputaților la "Ora Guvernului".

 
Ministrul Afacerilor Interne a fost invitat în plenul forului legislativ pentru a clarifica situația unor persoane din MAI care s-au reangajat în sistem, după ce se pensionaseră.
 

"Pensionările din ultima perioadă au avut drept cadru legal două acte normative: Legea 223 privind pensiile militare, lege votată în Parlament aproape în unanimitate, (...) și Statutul polițistului, modificat de Guvernul Cioloș în sensul în care permite pensionarea în anumite situații chiar și la 45 de ani", a subliniat Carmen Dan.

 
Potrivit ministrului de Interne, în ceea ce privește efectele înregistrate în anul 2016, se constată că în numai șase luni au încetat raporturile de muncă cu MAI 488 de angajați, cu vârste de până la 47 de ani.
 

"Extrapolarea unor situații punctuale în care persoane cu statut de pensionar al ministerului au fost încadrate în funcții de consilier la Cabinetul ministrului de Interne au conturat o opinie falsă că miile de angajați din minister care au ieșit la pensie se întorc în minister, beneficiind de pensie și salariu. Nu există astăzi în România o lege care să interzică cumulul pensie — salariu sau care să interzică unui pensionar să se reangajeze într-o instituție publică. Ar fi fost un abuz din partea mea să nu aprob o solicitare de încetare a raporturilor de serviciu bazată pe un temei legal", a explicat ministrul de Interne.

 
Carmen Dan a arătat că polițiștii sau militarii care se pensionează se pot întoarce în sistem în aceeași calitate numai prin concurs, însă odată reîncadrați plata pensiei încetează, potrivit legii.
 

"Deci nu va exista situația cumulului pensie — salariu. Sunt câteva situații în care un pensionar se poate reîncadra în minister, beneficiind de posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, respectiv este încadrat pe o funcție la Cabinetul demnitarului, conform OUG 32/1998 privind organizarea Cabinetului demnitarului din administrația publică centrală, dacă este numit ca demnitar, secretar de stat sau ministru, sau în cazul în care câștigă un concurs pentru ocuparea unui post de funcționar public sau funcționar contractual", a precizat Carmen Dan.

 
Referitor la încadrarea în funcție de la Cabinetul demnitarului, ministrul de Interne a explicat că în MAI sunt aproximativ 127.000 de funcții în plată, iar dintre acestea numai 24 sunt funcții de consilier la cabinetele demnitarilor — ministru și secretar de stat, iar aceste funcții se ocupă în baza prevederilor OUG 32/1998, fără examen sau concurs, prin numire directă de către demnitar pe perioada mandatului său.
 

"Nu am adus în cabinetul meu oameni politici, nu am adus rude, nu am adus prieteni sau oameni de pe stradă, care să nu aibă legătură cu acest minister. Cu excepția domnului Raed Arafat, toți ceilalți secretari de stat ai ministerului sunt ofițeri din cadrul ministerului. La fel subsecretarii de stat, secretarul general sau adjuncții acestuia. Nimeni nu a venit din afara acestei instituții", a subliniat Carmen Dan.

Ea a amintit că opțiunea de a aduce în echipa de consilieri personali din instituție nu i-a aparținut numai ei, iar în trecut, în diverse echipe de conducere, au existat consilieri ai ministrului sau ai secretarilor de stat care erau pensionari în minister.
 

"S-a discutat foarte mult în această vară de situația fostului secretar de stat Cornel Ciocoiu, care timp de o lună a cumulat pensia cu salariul. În cazul acesta, nu ne referim la o încadrare în minister, ci la o numire într-o funcție de demnitar și de aceea această situație trebuie tratată distinct de cea a unui consilier", a susținut ministrul.

 
Carmen Dan a făcut referire și la o situație din Guvernul Cioloș, în care un secretar de stat a primit, timp de un an, pensie și salariu. "Mă refer la secretarul de stat pentru relații internaționale, care a deținut această funcție din decembrie 2015 până în ianuarie 2017. Asta în condițiile în care fusese pensionat în 2009. Legal a fost atunci, legal este și acum. Moralitatea însă nu a discutat-o nimeni atunci, ci doar acum, în acest mandat. Mai mult decât atât, în timpul mandatului de secretar de stat, aceleiași persoane îi este asigurată o nouă funcție, fiind numit de primul ministru Dacian Cioloș, în septembrie 2016, consul general în Chicago, funcție pe care o ocupă după ce își termină mandatul de secretar de stat în minister, adică în 21 decembrie 2016", a mai declarat Carmen Dan.
 
Ea a arătat că, de la începutul anului și până în prezent, s-au pensionat 7.200 de angajați, iar dintre aceștia 433 cu vârste de până la 47 de ani.
 

"286 au reprezentat cazuri medicale despre care nu se poate comenta nimic, sper. 95 de persoane au ieșit la pensie anticipat raportat la dificultatea și specificul muncii: mă refer la piloți, scafandri, membri ai forțelor speciale. 52 de situații au apărut ca urmare a desființării posturilor în urma reorganizării unor unități sau la nevoile ministerului. Dintre aceștia, 29 au fost angajați ai fostului DIPI, unitate care s-a desființat anul trecut printr-o decizie a guvernului tehnocrat", a precizat Carmen Dan.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii