Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 19 februarie 2016 Ortodocșii pomenesc trei sfinți Apostoli. Ce minuni au săvârșit

ro

19 Feb, 2016 05:09 2867 Marime text
Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia au trăit în vremea împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia.
 
Sfântul Filimon a fost convertit la creştinism de Sfântul Apostol Pavel, şi în casă lui se adunau creştinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soţia lui Filimon, rânduia biserica din casă ei.
Când păgânii din Colose au serbat-o pe zeiţă Artemida, Arhip, Filimon şi Apfia au fost prinşi în biserica de păgâni, şi au fost duşi înaintea ighemonului Artocles. Arhip refuză să jertfească idolilor, fapt pentru care va fi îngropat până la brâu şi ucis cu pietre. Sfinţii Filimon şi Apfia fiind supuşi la multe chinuri, s-au săvârşit muceniceşte.
 
Tot în această zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.
Sfânta Muceniță Filoteia s-a născut în Atena (foto), în anul 1522. S-a născut că rod al rugăciunii părinţilor ei Syriga şi Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. După trei ani de căsătorie, soţul ei a murit iar ea a hotărât să între în monahism.
A înfiinţat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat. Aici îi va adăposti pe creştinii care nu au lepădat credinţă în Hristos şi urmau a fi omorâţi. Este bătută de turci şi amentințată cu moartea în cazul în care nu va renunţa la credinţă în Hristos.
În ajunul praznicului Sfântului Dionisie Areopagitul, este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie. Plângând de durere, surorile mănăstirii au luat trupul însângerat al sfintei mucenițe şi l-au dus la Kalogreza, unde au făcut trecerea ei către cele veşnice la 19 februarie 1589.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii