Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Rusia ar putea ajunge la granițele României" Iulian Fota - „Este iarăși clar că regulile în zona Mării Negre sunt un pic altele”

ro

08 Jun, 2014 18:50 2349 Marime text
De situația din Ucraina nu sunt îngrijorate doar țările din regiunea Mării Negre. Există dorința de „rescriere a regulilor” și de „renegociere a principiilor” care au stat la baza relațiilor noastre internaționale în ultimii 25 de ani, afirmă consilierul prezidențial Iulian Fota, citat de Ziare.com.

Dat fiind criza din zonă, la București s-a desfășurat saptămâna aceasta prima ediție a programului „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil". Evenimentul a fost organizat de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Harvard University și cu participarea Universității Naționale de Informații din Statele Unite.

Prima ediție în România

„Este prima ediție în organizarea României. Programul este mai vechi, fiind început înca de la mijlocul anilor '90 de către Universitatea Harvard. Inițial, programul a fost destinat Ucrainei, iar, ulterior, datorită succesului pe care l-a avut, programul a fost extins și a fost focalizat pe toată regiunea Mării Negre”, a explicat pentru Ziare.com, Iulian Fota.

Până în acest an unic organizator al evenimentului era Universitatea Harvard. În urma discuțiilor, Iulian Fota, susține că s-a stabilit un parteneriat cu Universitatea Harvard, astfel încât din acest an programul a avut loc într-o variantă nouă - dezvoltat de partea română, respectiv de Academia Naționala de Informații sub patronajul Administrației Prezidențiale, cu sprijinul Universitatii Harvard.

Consilierul prezidențial a menționat că evenimentul a avut parte de o atenție specială dat fiind tensiunile existente în Ucraina.

„Programul a avut o participare foarte interesanta, prestigioasa. Au fost reprezentanti nu numai din statele din zona Marii Negre (Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, bineinteles, Romania si Bulgaria), dar am avut si o semnificativa participare occidentala - o delegatie americana importanta, reprezentanti ai institutiilor internationale relevante pentru regiunea noastra.

In plus, important a fost si timing-ul, adica momentul la care aceasta conferinta a avut loc. Ea era gandita sa se desfasoare inca din luna decembrie a anului trecut. Faptul ca s-a desfasurat pe acest fundal legat de Europa de Est si de Ucraina a fost o coincidenta care a marit si nivelul de interes al participantilor, si valoarea discutiilor", a precizat Iulian Fota.

Preocupare și îngrijorare internaționala pentru situația din regiune

Cei prezenți au discutat despre securitatea energetica, dar si despre relatia statelor in regiune cu Rusia si NATO.

„O buna parte din discutii s-au focalizat pe problematica energetica si pe diferitele aspecte ale securitatii energetice, dar, bineinteles, tinand cont de specificul situatiei internationale, au fost discutii care s-au concentrat sau au vizat si aspectele de securitate, si relatiile cu Rusia, atat ale tarilor din zona cat si ale Occidentului in ansamblu.

Sunt discutii care au vizat si ansamblul masurilor de reforma pe care statele din regiune le au pe agenda, fie din perspectiva noastra si a Bulgariei, ca state membre NATO, fie din perspectiva unor tari precum Republica Moldova, Georgia sau chiar Ucraina, care intentioneaza o cooperare importanta sau chiar in crestere cu Occidentul", a mai declarat consilierul prezidential, pentru Ziare.com.

Evenimentul s-a încheiat cu următoarea concluzie: „exista foarte multa preocupare si ingrijorare fata de situatia din zona Mării Negre".

„Si cand spun acest lucru ma refer nu doar la tarile din zona, dar si la alte tari, cum sunt Statele Unite sau alte state europene, care nu sunt din zona, dar sunt interesate de ce se intampla aici. Se vede o dorinta clara, generala, de a evita confruntarea militara, pierderi de vieti omenesti. Dar, pe de alta parte, pentru asa ceva este limpede ca e nevoie de contributia tuturor. Uneori declarativ lucrurile astea se spun, dar practic... Este iarasi clar ca regulile in zona Marii Negre sunt un pic altele. Exista o tendinta de rescriere a regulilor, de a renegocia principiile care au stat la baza desfasurarii relatiilor noastre internationale in ultimii 25 de ani. Si atunci este evident ca exista un motiv de preocupare, cel putin pentru noi, cei care locuim aici", a mai declarat consilierul preziential pe probleme de securitate.

Întrebat de cei de la Ziare.com care ar fi soluțiile viitoare, acesta a răspuns: „E un tablou complex, cu miza mare, un tablou care priveste nu numai tarile din regiune, dar si ansamblul relatiilor intre Occident si Rusia. Iar constructia unei solutii la problemele complicate din zona o sa presupuna participarea tuturor. Dar e foarte important sa fie o participare cu buna credinta, pentru ca, din pacate, e un anumit tip de limbaj dublu care nu o sa ajute prea mult, daca el o sa fie folosit in continuare. De cine? De catre unii dintre cei care sunt parte din ecuatie si care clameaza ca sunt parte a solutiei, dar noi ii vedem mai degraba parte a problemei", a conchis Iulian Fota.

„Rusia ar putea ajunge la granițele României"

Prezent la Bucuresti cu aceasta ocazie, Serghei Konopliov, director de studii la Universitatea Harvard, a declarat într-un interviu acordat TVR ca Rusia nu se va opri la Crimeea, ci ar putea ajunge la granitele Romaniei.

„Este logic, este deja pregatita. Estul Ucrainei poate deveni o noua Transnistrie. Pot fi folosite referendumurile locale, ca in Crimeea sau estul Ucrainei. Daca fac asta si la Odessa, pot face si la Tiraspol. Pot ajunge in regiunea Odessa si foarte aproape de granita Romaniei", a explicat profesorul Serghei Konopliov, potrivit Ziare.com.

Noul președinte al Ucrainei vrea pace

În Ucraina continua luptele între separatiști și autorități, scrie Ziare.com. Câștigătorul alegerilor prezidențiale, miliardarul Petro Porosenko, a fost, sâmbătă, investit oficial în funcția de președinte. La eveniment au fost invitate numeroase personalități politice din întreaga lume. Din partea SUA au fost prezent vicepreședintele Joe Biden, iar din România, presedintele Traian Băsescu. „Nu vreau război, avem nevoie de pace”, a declarat Porosenko, la momentul depunerii jurământului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii