Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:46 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial Livadariu, trimis în judecată de procurorii Anticorupție

ro

04 Sep, 2013 09:26 1655 Marime text
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LIVADARIU CONSTANTIN, manager de proiect în cadrul Asociației de Dezvoltare Zonală Medgidia (organizație non-guvernamentală), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (trei acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 30 noiembrie 2007 a fost încheiat contractul de grant „Acțiuni externe ale comunității europene” între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor (MDLPL), în calitate de autoritate contractantă și Asociația de Dezvoltare Zonală Medgidia, în calitate de beneficiar. Prin acest contract, autoritatea contractantă acorda un grant pentru implementarea acțiunii intitulate „Natură, prietenie fără frontiere”, finanțat prin programul PHARE, componenta Transfrontalieră între România și Bulgaria. Concret, se intenționa promovarea cooperării transfrontaliere în domeniul protecției și dezvoltării durabile a mediului prin realizarea studiilor, cercetărilor și identificarea planurilor de acțiune comune.
În perioada 25-26 februarie 2008, Asociația de Dezvoltare Zonală Medgidia a primit , conform condițiilor contractului de finanțare, de la autoritatea contractantă MDLPL, un avans în sumă de 74.615,20 euro. La data de 15 octombrie 2009 managerul de proiect, inculpatul Livadariu Constantin, a comunicat Raportul final, tehnic și financiar privind implementarea proiectului prin care se certifică că acesta a fost implementat așa cum este descris în contractul de finanțare. La acest raport, inculpatul Livadariu Constantin a anexat documente justificative care au atestat în mod nereal realizarea activităților asumate prin proiect, atât în ceea ce privește indicatorii cantitativi (numărul de participanți, numărul seminariilor și conferințelor, numărul orelor de instruire), cât și în ceea ce privește indicatorii calitativi (nivelul de înțelegere al obiectivelor proiectului și nivelul de înțelegere a participanților). În atare condiții, proiectul „Natură, prietenie fără frontiere” dimensiunea transfrontalieră cerută de Comisia Europeană nu și-a atins scopul pentru care a fost finanțat. Concret, în perioada 30 mai 2008-20 iulie 2009, cu ocazia întocmirii celor trei rapoarte tehnice semestriale justificative, la 30 mai 2008, 20 februarie 2009, respectiv la 20 iulie 2009, inculpatul a schimbat destinația fondurilor nerambursabile primite cu titlu de avans, fără respectarea prevederilor legale, folosindu-le în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate. Prin această activitate a fost reținut un prejudiciu de 30.652,19 euro, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se constituie parte civilă în cauză. Deoarece, ca urmare a investigațiilor întreprinse nu au fost identificate în proprietatea învinuitului bunuri sau bani, în cauză nu au fost instituite măsuri asiguratorii.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 1 octombrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii