Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noile taxe de timbru te alungă din Tribunal

ro

21 Jul, 2013 10:33 2027 Marime text
De la finalul lunii trecute, justiţiabilii au de plătit taxe de timbru noi, care au fost majorate chiar şi de zece ori. Guvernul a introdus plata unor taxe noi, pentru acţiuni care, în trecut, beneficiau de gratuitate. Ca să recuzi un judecător trebuie să plăteşti 100 de lei, sumă considerată prea mare de justiţiabili. Valorile fixe, în majoritate, au crescut, în timp ce altele, procentuale, sunt mai scăzute. Persoanele care-şi pot dovedi sărăcia cu acte pot beneficia de scutiri, reduceri sau eşalonări.


De la finalul lunii iunie, taxele de timbru pentru sistemul judiciar au fost substanţial modificate de Guvern. Măsurile sunt cuprinse în OUG nr 80/2013 privind taxele judiciare şi de timbru, publicată în Monitorul Oficial nr. 392 din 29 iunie 2013. Conform iniţiatorilor, noile reguli în materia taxelor judiciare de timbru erau necesare după intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, la 15 februarie, ceea ce a schimbat cadrul legal de desfăşurare a procesului civil. Vechiul act normativ era în vigoare din 1997. Dacă avocaţii consideră că era nevoie de o modificare a acestor taxe, nu aceeaşi opinie favorabilă o împărtăşesc şi despre valoarea acestora. Avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului de Avocaţi Vrancea, consideră că noile taxe de timbru ar putea limita accesul la justiţie. Pe partea cealaltă, reprezentanţi din randul corpului judecătoresc consideră că legiuitorul a apreciat că este nevoie de o finanţare sub forma unei “coplăţi” avand în vedere volumul din ce în ce mai mare al dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată dar şi costul real al acestor procese. Introducerea noilor taxe este justificată şi de modificările aduse de noul Cod de Procedură Civilă, respectiv de noul Cod Civil.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Care sunt noutăţile aduse de OUG 80/2013?

Principalele modificări aduse se referă la introducerea taxei judiciare de timbru pentru cereri pentru care, prin legea veche, nu se plătea nimic. O a doua modificare se referă la creşterea unora dintre taxe, în cazul unora dintre ele şi cu pană la de zece ori vechea valoare. Guvernanţii spun că modificarea valorică a fost necesară pentru actualizarea cu inflaţia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii