Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misterul petelor întunecate din constelaţia Ofiucus

ro

10 May, 2015 13:48 1369 Marime text
 
Telescopul Observatorului european a surprins în acestă săptămână câteva imagini incredibile ale unei regiuni a Căii Lactee în care se află constelația Ofiucus, cea de-a 13-a zodie, scrie iflscience.com, citat de evz.ro.
 
Zonele de întuneric de pe bolta cerească înseamnă, în mod normal, absența stelelor. Dar când se întâmplă asta într-o zonă supraaglomerată, „petele” negre indică, de fapt, nori moleculari întunecați care împiedică trecerea luminii (către locul în care ne aflăm noi). Norul din imagine este cunoscut drept LDN1774 și, precum alți nori moleculari, este una din cele mai reci și mai izolate locuri din Universul cunoscut. Din aceste nebuloase vor lua naștere viitoarele generații de stele.
 
Cu toate că vechii astrologi ştiau de existenţa constelaţiei Ofiucus, nu au inclus-o în zodiac pentru că era "traversată" de Soare în numai 19 zile. Pe de altă parte, prezenţa ei ar fi contravenit concepţiei pe care aceştia o aveau despre numărul zodiilor, care trebuia să fie egal cu numărul lunilor anului.
 
Nici în prezent Ofiucus (purtătorul de șarpe) nu este o zodie recunoscută de astrologi la nivel internaţional, cu toate că în 1970, astrologul britanic Walter Berg a sugerat introducerea ei ca fiind cea de-a 13-a zodie.
 
Constelaţia Ofiucus este singura din zodiac inspirată de o persoană. Se pare că acesta se numea Imhotep şi a trăit în Egipt, în secolul 27 Î.Hr., fiind recunoscut pentru cunoştinţele vaste în medicină. Memoria lui Imhotep a fost păstrată vie timp de peste 2500 de ani atât de egipteni, cât şi de greci, acestuia fiindu-i atribuite de-a lungul timpului calităţile unui zeu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii