Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la SIE

ro

26 Sep, 2016 14:02 2523 Marime text
Mihai Răzvan Ungureanu și-a depus demisia din funcția de director al Serviciului de Informații Externe. 

Cererea a ajuns la președintele Klaus Iohannis a care a acceptat-o, informează purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi. 

Potrivit Digi24.ro, interimatul la conducerea SIE va fi asigurat de Silviu Predoiu, adjunctul șefului Serviciului de Informații Externe. 

Mădălina Dobrovolschi nu a oferit detalii despre motivele invocate de Ungureanu pentru renunțarea la funcție și nici nu a dorit să facă precizări privind o întâlnire între Klaus Iohannis și Mihai Răzvan Ungureanu, premergător acestei demisii. 

Potrivit unor surse politice, citate de stiripesurse.ro, preşedintele Iohannis i-ar fi cerut lui Răzvan Ungureanu să demisioneze încă din luna iunie a acestui an.

UPDATE 1:
Până la acest moment nu se cunosc motivele demisiei lui Ungureanu, însă în iunie, în urma unor speculaţii, SIE a emis un comunicat în care a precizat că "Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte". Preşedinţia a precizat la acel moment că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central "pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă", dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru eliberarea românului. 

Administraţia Prezidenţială a infirmat astfel informaţiile publicate, pe 23 iunie 2016, de Evenimentul Zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un "ordin executiv" prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burkina Fasso.

"Preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării",  a declarat la acel moment Preşedinţia. 

* * *
Mihai Răzvan Ungureanu (născut pe 22 septembrie 1968, la Iași) este un istoric, diplomat și politician român, director SIE din iunie 2015. El a mai avut un mandat de director SIE, între perioada 2007-2012, iar între anii 2004-2007 a fost ministru de externe al României. A fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii